Οι εφιάλτες προκαλούν λύπη παρά φόβο

0E65881251531D62908B5775D5FE988F.jpg

  Σύμφωνα με νέα έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sleep», η βία, οι απειλές, ο θάνατος και οι ανησυχίες για την υγεία αποτελούν τους συνηθέστερους λόγους, που βλέπουμε εφιάλτες.

Η μελέτη έδειξε ότι οι εφιάλτες προκαλούν μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση σε σχέση με τα απλώς άσχημα όνειρα.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε και κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, ο φόβος δεν είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που προκαλεί ένας εφιάλτης. Στην πραγματικότητα, απουσιάζει από τα περισσότερα άσχημα όνειρα, καθώς και από το 1/3 των εφιαλτών. Τα συναισθήματα που βιώνουμε μετά από έναν εφιάλτη είναι η λύπη, η σύγχυση, η ενοχή ή η αηδία.

Όσον αφορά τα δύο φύλα, η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες βλέπουν εφιάλτες με φυσικές καταστροφές (π.χ. πλημμύρες, σεισμούς) και πολέμους, σε αντίθεση με τις γυναίκες, των οποίων οι εφιάλτες συνήθως σχετίζονται με διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από την ανάλυση σχεδόν 10.000 ονείρων, από τα οποία τα 253 θεωρήθηκαν εφιάλτες και τα 431 απλώς άσχημα όνειρα.

Οι ψυχολόγοι ερευνητές, Genevieve Robert και Antonio Zadra, ανέφεραν σχετικά: «Ο θάνατος, οι ανησυχίες για την υγεία μας και οι εξωτερικές απειλές αποτελούν τα πιο συχνά «θέματα» στους εφιάλτες, ωστόσο θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι χαρακτηρίζουν όλους τους εφιάλτες. Μερικές φορές, αρκεί το αίσθημα της απειλής ή μιας δυσοίωνης ατμόσφαιρας για να ξυπνήσουμε. Υπάρχει περιστατικό σύμφωνα με το οποίο κάποιος ξύπνησε τρομοκρατημένος, επειδή είδε μια κουκουβάγια να κάθεται πάνω σε ένα κλαδί». Επίσης, τόνισαν ότι «…οι άνθρωποι που βλέπουν συχνά εφιάλτες, φοβούνται να κοιμηθούν, με αποτέλεσμα συχνά να υποφέρουν από αϋπνία».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *