Οι δυσάρεστες οσμές μπορεί να είναι σημάδι στρες

CCDFB3C8FA6E00A0C63F5F0748A41254.jpg

  Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί και τρεμάμενα χέρια που ιδρώνουν. Αυτά είναι τα «γνωστά συμπτώματα» που νιώθει κανείς όταν βιώνει έντονο στρες.

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι ένα ακόμη σημάδι ότι κάποιος περνάει στιγμές άγχους και πίεσης μπορούν να ανιχνευθούν με την… όσφρηση!

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison ισχυρίζονται ότι οι ασυνήθιστες και περίεργες μυρωδιές μπορεί να είναι επίσης ένδειξη άγχους και στρες.

Όταν ένας άνθρωπος είναι αγχωμένος επηρεάζεται η αίσθηση της όσφρησής του, καθώς ο εγκέφαλός του τις αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

Οσμές που άλλοτε θεωρούνταν «ουδέτερες» αρχίζουν να μας φαίνονται δυσάρεστες και όσο μεγαλύτερο το στρες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μας ενοχλούν, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Ο Wen Li, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να αποδείξει πώς το άγχος ή το στρες μπορούν να «επανακαλωδιώσουν» τα κέντρα συναισθημάτων και επεξεργασίας των οσμών στον εγκέφαλο, κάνοντας άλλοτε ουδέτερες μυρωδιές να μας φαντάζουν… αφόρητες!

Σύμφωνα με τον καθηγητή, παρόλο που τα δύο συστήματα του εγκεφάλου βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, υπό φυσιολογικές συνθήκες υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο. Ωστόσο, υπό συνθήκες έντονου στρες –όπως παρατήρησαν οι ερευνητές- φαίνεται πως εμφανίζεται ένα ενιαίο δύο ανάμεσά τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *