Οι δρομείς ζουν περισσότερο

 
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα υποστηρίζει ότι το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στο τρέξιμο και τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια σε 53.000 ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 20 -100 ετών, χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο ή διαβήτη στην αρχή της έρευνας. Το 27% αυτών ήταν δρομείς.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δρομείς είχαν κατά 20% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με όσους δεν έτρεχαν. Συγκεκριμένα, το τρέξιμο μείωνε τον κίνδυνο θνησιμότητας όταν ο δρομέας έτρεχε μέχρι 32 χιλιόμετρα την εβδομάδα ή έτρεχε 2-5 φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έτρεχαν περισσότερο δεν είχαν μεγαλύτερο πλεονέκτημα όσον αφορά τη μακροβιότητα. Αντιθέτως, στις «μεγαλύτερες» δόσεις τρεξίματος οι δρομείς έχαναν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τους ερευνητές το τρέξιμο προφυλάσσει την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά όταν οι αθλητές υπερβαίνουν τα όρια της αντοχής τους, τότε δεν υπάρχουν οφέλη για την καρδιά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *