Ζήσης Ψάλλας
Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ένα συγκεκριμένο μείγμα χαρακτηριστικών προσωπικότητας και ασυνείδητης γνώσης -οι τρόποι με τους οποίους οι εγκέφαλοί μας παίρνουν βασικές πληροφορίες- είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για εξτρεμιστικές απόψεις σε μια σειρά από πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εθνικισμού και του θρησκευτικού ενθουσιασμού.
Αυτά τα διανοητικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν φτωχή μνήμη εργασίας και βραδύτερες "αντιληπτικές στρατηγικές" καθώς και τάσεις προς παρορμητικότητα και αναζήτηση εντυπώσεων.
Αυτός ο συνδυασμός γνωστικών και συναισθηματικών χαρακτηριστικών μπορεί να προβλέψει την υποστήριξη της βίας, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Philosophical Transactions of the Royal Society B.
Οι προσεγγίσεις στην πολιτική ριζοσπαστικοποίησης βασίζονται κυρίως σε βασικές δημογραφικές πληροφορίες όπως η ηλικία, η φυλή και το φύλο. Προσθέτοντας γνωστική εκτίμηση και εκτίμηση προσωπικότητας, οι ψυχολόγοι δημιούργησαν ένα στατιστικό μοντέλο που είναι 4-15 φορές πιο ισχυρό στην πρόβλεψη των ιδεολογικών προβολών από τα δημογραφικά δεδομένα.
«Ενδιαφέρομαι για το ρόλο που διαδραματίζουν οι κρυφές γνωστικές λειτουργίες στη "γλυπτική" της ιδεολογικής σκέψης», δήλωσε ο Δρ. Leor Zmigrod, επικεφαλής συγγραφέας του Τμήματος Ψυχολογίας του Cambridge.
Και πρόσθεσε: «Οι λεπτές δυσκολίες με την περίπλοκη διανοητική επεξεργασία μπορεί να ωθήσουν υποσυνείδητα τους ανθρώπους σε ακραία δόγματα που παρέχουν σαφέστερες, πιο σαφείς εξηγήσεις του κόσμου, καθιστώντας τους ευαίσθητους σε τοξικές μορφές δογματικών και αυταρχικών ιδεολογιών».
Η έρευνα βασίζεται σε εργασίες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στις οποίες εκατοντάδες συμμετέχοντες στη μελέτη πραγματοποίησαν 37 διαφορετικές γνωστικές εργασίες και έλαβαν 22 διαφορετικές έρευνες προσωπικότητας το 2016 και το 2017. Ο Zmigrod και οι συνάδελφοί του, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή ψυχολογίας του Cambridge, Trevor Robbins, πραγματοποίησαν μια σειρά μελετών παρακολούθησης το 2018 σε 334 από τους αρχικούς συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας άλλες 16 έρευνες για να προσδιορίσουν τη στάση και τη δύναμη του συναισθήματος απέναντι σε διάφορες ιδεολογίες.
Ο δογματισμός συνδέθηκε με μειωμένη ταχύτητα αντιληπτικής «συσσώρευσης αποδεικτικών στοιχείων» και μειωμένη κοινωνική ανάληψης κινδύνων και συμφωνίας, αλλά αυξημένη παρορμητικότητα. Η θρησκευτικότητα ήταν γνωστικά παρόμοια με τον συντηρητισμό, αλλά με υψηλότερα επίπεδα ευθυγράμμισης και "αντίληψης κινδύνου".
Σε όλες τις ιδεολογίες που εξέτασαν οι ερευνητές, τα άτομα που εγκρίνουν τις ακραίες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ιδεολογικά υποκινούμενης βίας εναντίον άλλων ομάδων, έχουν ένα εκπληκτικά συνεπές ψυχολογικό προφίλ.
Ο Zmigrod ανέφερε: «Φαίνεται να υπάρχουν κρυμμένες ομοιότητες στο μυαλό εκείνων που είναι πιο πρόθυμοι να λάβουν ακραίες θέσεις για να υποστηρίξουν τα ιδεολογικά τους δόγματα. Η κατανόηση αυτού θα μπορούσε να μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε εκείνα τα άτομα που είναι ευάλωτα στον εξτρεμισμό και να προωθήσουμε την κοινωνική κατανόηση μεταξύ των ιδεολογικών διαφορών».