Οι διαιτητικές ίνες στο έντερο μπορεί να βοηθήσουν στις δερματικές αλλεργίες

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας, που διερευνά τον αναδυόμενο άξονα εντέρου-δέρματος διαπίστωσε ότι η μικροβιακή ζύμωση των διαιτητικών ινών στο έντερο μπορεί να προστατεύσει από αλλεργικές δερματικές παθήσεις. 

Ο καθηγητής Ben Marsland από το Τμήμα Ανοσολογίας της Κεντρικής Κλινικής Σχολής, μαζί με Ελβετούς συναδέλφους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης (CHUV), έδειξε ότι η ζύμωση ινών στο έντερο από βακτήρια και η επακόλουθη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), ιδιαίτερα βουτυρικού οξέος, προστατευμένο από την ατοπική δερματίτιδα σε ποντίκια.

«Προηγούμενες εργασίες από την ομάδα μας αλλά και άλλες, επικεντρώθηκαν στα τοπικά οφέλη για την υγεία των SCFAs στο έντερο καθώς και σε απομακρυσμένα σημεία όπως ο πνεύμονας και το καρδιαγγειακό σύστημα», είπε ο Marsland. «Αναρωτηθήκαμε αν αυτό μπορεί να επεκταθεί και στο δέρμα, μια περιοχή που δεν έχει πραγματικά διερευνηθεί.

Οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με μια δίαιτα υψηλή σε ζυμώσιμες ίνες ή τους έδωσαν καθαρά SCFAs. "Σημάδεψαν" το βουτυρικό άλας με ισότοπα και το εντόπισαν στο σώμα -χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να φτάσει στο δέρμα, όπου ενίσχυε το μεταβολισμό των κερατινοκυττάρων, ωθώντας τα να ωριμάσουν και να παράγουν τα βασικά δομικά συστατικά που απαιτούνται για έναν υγιή δερματικό φραγμό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο φραγμός του δέρματος ενισχύθηκε έναντι των αλλεργιογόνων.

«Χρησιμοποιούσαμε αλλεργιογόνα ακάρεων οικιακής σκόνης -που κανονικά θα διείσδυαν στο φράγμα του δέρματος, θα ενεργοποιούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα και θα ξεκινούσαν μια αλλεργική αντίδραση σε αυτά τα μοντέλα», είπε ο Marsland. «Αποδεικνύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ήταν δευτερεύον σε αυτή τη λειτουργία του δερματικού φραγμού».

Η ενεργή βελτίωση του δερματικού φραγμού θα μπορούσε να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι περιβαλλοντικών εκθέσεων που προκαλούν αλλεργίες και ίσως ακόμη και άλλες δερματικές παθήσεις που υποστηρίζονται από ένα κατεστραμμένο ή αδύναμο φραγμό του δέρματος. Τα SCFAs θα μπορούσαν να χορηγηθούν από το στόμα ή απευθείας στο δέρμα ως κρέμα, παρακάμπτοντας το έντερο, είπε Marsland. «Το γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μπορούν να χορηγηθούν τοπικά και είναι καλά ανεκτά ανοίγει δυνατότητες για την ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών ή παρεμβάσεων τροποποίησης της νόσου -που αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό μεταφραστικό δυναμικό της έρευνάς μας».

Διαβάστε ακόμη...