Οι διαφορές των γλυκαντικών ουσιών

 
Όταν όλα πάνε στραβά ένας από τους τρόπους για να ηρεμήσουμε είναι να φάμε κάτι γλυκό! Όταν θέλουμε να γιορτάσουμε μια επέτειο, μια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία, τα γενέθλια ή τις εορτές αγαπημένων προσώπων και πάλι επιλέγουμε κάποιο γλυκό… Παρατηρούμε ότι η ζάχαρη, όσο βλαβερή και αν είναι, υπάρχει σε κάθε περίπτωση της ζωής μας.


Η εισαγωγή της ζάχαρης στην καθημερινή διατροφή είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Πριν τη ζάχαρη, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το μέλι ως γλυκαντική ουσία. Υπάρχουν αρκετά είδη ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών, κάποια από αυτά είναι η λευκή ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών, αναψυκτικών, χυμών. Γενικά οι γλυκαντικές ουσίες κατέχουν βασικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή.

Ποιες όμως είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές αυτών και τι τελικά θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουμε έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερες αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό μας;

Η λευκή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με την καστανή, οπότε από θερμιδικής άποψης ο οργανισμός μας θα επιβαρυνθεί το ίδιο. Η διαφορά είναι ότι η καστανή ζάχαρη περιέχει μελάσα, που είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, σε αντίθεση με τη λευκή που δεν έχει να προσφέρει κάτι θρεπτικό στον οργανισμό, εκτός από θερμίδες.

Τη δεκαετία του 1970, όμως, ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν μια διαδικασία που θα μπορούσε να μετατρέψει άμυλο καλαμποκιού σε μια εναλλακτική γλυκαντική ουσία που ονομάζεται σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High Fructose Corn Syrop, HFCS). Το σιρόπι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη περιέχει 55% φρουκτόζη και 45 % γλυκόζη , πράγμα που το καθιστά πρακτικώς ως γλυκό σακχαρόζη ή φυσικό μέλι.

Η φρουκτόζη μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο από τη γλυκόζη, γι’ αυτό και έχει διαφορετικές επιδράσεις. Η φρουκτόζη, αφού μεταβολιστεί, παρέχει την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των τριγλυκεριδίων. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το εύρημα μελετών σε παιδιά που ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα λιπιδίων (τριγλυκερίδια, «κακή χοληστερίνη») μετά από χρήση αυξημένης ποσότητας προϊόντων πλούσια σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Ο δρ Λούτινγκ πιστεύει ότι ο τρόπος που ο οργανισμός μας μεταβολίζει τη φρουκτόζη της ζάχαρης είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, ιδίως εάν αυτή λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες.

«Εάν παίρνετε 100 θερμίδες γλυκόζης (από μια πατάτα, ψωμί ή άλλη αμυλούχα τροφή) ή 100 θερμίδες από ζάχαρη (μισή γλυκόζη και μισή φρουκτόζη), αυτές μεταβολίζονται διαφορετικά μέσα στο σώμα και έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα», λέει. «Είναι ισοθερμικές τροφές, αλλά όχι ισομεταβολικές».

Η φρουκτόζη της ζάχαρης και του σιροπιού καλαμποκιού μεταβολίζονται αρχικά στο ήπαρ, ενώ η γλυκόζη μεταβολίζεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για το ήπαρ, ιδιαίτερα μάλιστα εάν έχετε πάρει τη ζάχαρη σε υγρή μορφή, οπότε μεταβολίζεται αμέσως.

Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι πολύ πιο βλαβερό τόσο για την υγεία μας όσο και για το σωματικό μας βάρος. Άρα στην παρασκευή γλυκών ας χρησιμοποιούμε ζάχαρη και κατά προτίμηση καστανή ζάχαρη σε ελεγχόμενες ποσότητες πάντα.

Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες από τα προϊόντα που αγοράζουμε για να αποφεύγουμε αυτά που αναγράφουν: παρουσία δεξτρόζης(dextrose), μαλτοδεξτρίνης(maltodextrin), σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης- φρουκτόζης, αμυλοσιρόπιο. Τότε είναι προτιμότερο να τα αφήσετε στο ράφι.

Αν δεν γνωρίζετε πως διαβάζονται οι ετικέτες τροφίμων τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας μάθει τον τρόπο.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *