Στα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ψωρίαση αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου).
«Νεότερα δεδομένα», επεσήμανε ο κος Παντελής Παναγάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Δντής ΕΣΥ, Συντονιστής Ιατρείου Ψωρίασης Νοσοσκομείου «Α.Συγγρός» «έχουν αλλάξει την αντίληψη ότι η ψωρίαση είναι μία νόσος που εντοπίζεται μόνο στο δέρμα, στη διαπίστωση ότι η ψωρίαση είναι μια συστηματική νόσος που εκδηλώνεται και στο δέρμα».
Μελέτες έχουν δείξει, διευκρίνισε ο κ. Παναγάκης, πως οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση έχουν:46% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, 70% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, να πάθουν έμφραγμα και 56% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών είναι άκρως σημαντική», τόνισε ο κ. Πάνος Κλαμπατσέας, Συνεργάτης του ΚΑΛΥΨΩ. «Η ψωρίαση συνδέεται με μία σειρά από ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ικανές να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με την αβεβαιότητα των εξάρσεων και των υφέσεων, την προσαρμογή της αγωγής του ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τις αλλαγές στην εικόνα του σώματός του. Όσον αφορά την κοινωνική ζωή, το στίγμα και οι μύθοι που υπάρχουν γύρω από την φύση της ψωρίασης είναι πιθανό να δυσκολέψουν τον ασθενή στις κοινωνικές του συναναστροφές».
Σύμφωνα με το International Psoriasis Center (IPC) ), αν ασθενής με ψωρίαση είναι θετικός για COVID-19 ή έχει συμπτώματα, πρέπει να διακόψει τα ανοσοκατασταλτικά, σύσταση με την οποία συμφωνούν και οι κατευθυντήριες γραμμές τόσο από το AAD όσο και από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Δερματολογίας (ΕΤΑ). Ωστόσο όπως τονίστηκε, Την τελική απόφαση για τη διακοπή ή όχι της θεραπείας με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, θα την πάρει ο ειδικός ιατρός μετά από συζήτηση με τον ασθενή.