Ζήσης Ψάλλας
Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις της τακτικής αερόβιας άσκησης που γίνεται στο νερό στην καρδιαγγειακή υγεία. Και έδειξε για πρώτη φορά ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με άλλους τύπους αερόβιας άσκησης για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 80 άτομα άνω των 55 ετών με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και χωρίς προϋπάρχουσες κλινικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης. Οι συμμετέχοντες ασκούσαν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον έξι μήνες. Συγκρίθηκαν άτομα που ασκούνταν στο νερό με άλλα άτομα που ασκούνταν στο γυμναστήριο ή ακολουθούσαν ένα μείγμα των δύο τύπων ασκήσεων, καθώς επίσης και με άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου.
Για να δουν οι ερευνητές τί επίδραση είχε η άσκηση στην καρδιαγγειακή υγεία, μέτρησαν τη λειτουργία της εσωτερικής επένδυσης των αγγείων (ενδοθήλιο) των μικρών φλεβών και των μεγάλων αρτηριών. Το ενδοθήλιο είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων σε οποιαδήποτε ηλικία.
Διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις τρόποι άσκησης προσφέρουν παρόμοια οφέλη για τις αρτηρίες και τις μικρές φλέβες. Ο μηχανισμός πίσω από αυτά τα ευρήματα δεν είναι πολύ σαφής. Είναι πιθανό αυτό να συμβαίνει επειδή η άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα. Αυτό είναι ένα βασικό συστατικό για τη διατήρηση της ενδοθηλιακής λειτουργίας τόσο στις μικρές φλέβες όσο και στις αρτηρίες. Όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, τόσο καλύτερα μπορούν να λειτουργήσουν οι αρτηρίες και οι μικρές φλέβες.
Η ενδοθηλιακή λειτουργία για τις ομάδες που ασκούνταν ήταν σημαντικά καλύτερη από ό,τι στην ανενεργή ομάδα. Αυτό υποδηλώνει ότι για τους ηλικιωμένους, η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, είτε εκτελείται εντός είτε εκτός νερού.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους. Ενώ η άσκηση -είτε μόνη της είτε παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή- μπορεί να προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ηλικιωμένοι συχνά δεν ασκούνται όσο πρέπει. Για παράδειγμα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 13% των γυναικών άνω των 75 ετών πληρούν τις καθημερινές συστάσεις σωματικής δραστηριότητας για την ηλικιακή τους ομάδα.