Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους εξετάσεις και νοσήλια

 
Για μία ακόμη φορά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα αναγκαστούν να πληρώνουν για τις ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και για τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, καθώς γιατροί, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές διακόπτουν τη παροχή υπηρεσιών λόγω των χρεών του ασφαλιστικού φορέα.


Η ταλαιπωρία των πολιτών που θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν και μετά να προσκομίσουν τις αποδείξεις στον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους θα διαρκέσει όλη την ερχόμενη εβδομάδα ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών καθώς και των διαγνωστικών κέντρων ζήτησαν την κατανόηση των πολιτών εξηγώντας ότι ο ΕΟΠΥΥ τους αναγκάζει όχι μόνο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να αμείβονται αλλά και να πληρώνουν επιπλέον.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «οι αμοιβές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών έχουν μειωθεί κατά 50%, παράλληλα περιορίστηκε ο αριθμός των επισκέψεων και ο αριθμός των γιατρών ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική για την εξόφληση των χρεών που επωμίστηκε ο ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία και τα οποία υπολογίζονται στα 350 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των διαγνωστικών κέντρων αλλά και Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών στη Βόρεια Ελλάδα, Παύλος Μελισσανίδης, εξήγησε ότι οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τους εργαζόμενους ούτε το ΦΠΑ και ότι δεν υπάρχει καν η προοπτική συμψηφισμού των χρεών τους με τα χρέη του δημοσίου.

«Οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και κλείσιμο των εργαστηρίων μας. Το κράτος απαιτεί από εμάς να το χρηματοδοτούμε και να παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Λένε ότι ο ΕΟΠΥΥ μας έχει πληρώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Δεν εκκρεμούν μόνο τα χρέη για το διάστημα μετά τον Απρίλιο αλλά και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων των τελευταίων 2-3 ετών» επισήμανε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Μαρία Χατζηδημητρίου.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας καταβολή δεδουλευμένων, ενίσχυση και στελέχωση δημόσιων νοσοκομείων και επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *