Οι «άρρωστες» σχέσεις κάνουν κακό

883AE8E9B9DD4E88859CA45A2D9A7387.jpg

  Οι κακές σχέσεις κάνουν κακό. Τελεία και παύλα. Οι γυναίκες (αλλά και οι άντρες θα προσθέσουμε εμείς) πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία να εκτιμούν τον εαυτό τους.

Σύμφωνα όμως με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική τους υγεία, εξαιτίας μιας σχέσης που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους.

Ο πραγματικός «ένοχος» είναι η πίεση που νιώθουν οι γυναίκες (από την οικογένεια, την κοινωνία κ.τ.λ.) αναφορικά με το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την ταυτότητά τους… η σχέση τους με κάποιο σύντροφο!

«Οι σχέσεις αποτελούν σημαντικό συστατικό της ‘ταυτότητας’ μιας γυναίκας και κατά συνέπεια συνδέονται άμεσα με το πώς αισθάνεται η ίδια για τον εαυτό της – είτε καλά, είτε άσχημα» ανέφερε στον Guardian o συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας, Brian Soller.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις που αποκλίνουν από αυτό που οι γυναίκες έχουν ‘οραματιστεί’ για τον εαυτό τους, να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τη συναισθηματική τους ευημερία» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αγόρια δεν εμφανίζουν τα ίδια αρνητικά συναισθήματα, κι αυτό γιατί δεν αυτοπροσδιορίζονται με βάση τις σχέσεις τους, αλλά αντίθετα από τα ενδιαφέροντά τους, όπως για παράδειγμα ένα άθλημα, ή άλλες δραστηριότητες.

Έτσι, όταν μια σχέση δεν τους βγαίνει έτσι όπως μπορεί να πίστευαν στην αρχή, δεν το βιώνουν αυτό ως «προσωπική αποτυχία».

Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουμε λοιπόν;

Ότι οι γυναίκες θα πρέπει να πάψουν να αυτοπροσδιορίζονται μέσα από τις ερωτικές τους σχέσεις.

Βέβαια, δεν είναι λάθος να αποτιμά κανείς τις διάφορες σχέσεις που δημιουργεί στη ζωή του, ερωτικές και μη.

Άλλωστε αυτές αποτελούν το «κλειδί» της ευτυχίας μας.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι η ευτυχία και η «ταυτότητα» είναι διαφορετικά πράγματα. Κάτι που τα κορίτσια δε μαθαίνουν να κάνουν καθώς μεγαλώνουν.

Όσες γυναίκες μεγαλώνουν θεωρώντας τις ερωτικές τους σχέσεις ως καθοριστικό παράγοντα της ζωή τους και όχι ως σχέσεις με δυνητική, προσθετική αξία στην ήδη πλούσια ζωή τους, απογοητεύονται κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά.

Για να αλλάξουν τα πράγματα, προσθέτει η αρθρογράφος, πρέπει να γίνουν πολλά και κυρίως να αλλάξουν κάποιες βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις στην κοινωνία γύρω από τη θέση της γυναίκας σε αυτή.

Πρέπει επίσης οι γονείς να αναλάβουν υπεύθυνα το ρόλο τους και να αρχίσουν, για παράδειγμα, να παινεύουν τις κόρες τους πιο συχνά για τα ταλέντα τους, τις ικανότητές τους και τη σκληρή τους δουλειά και τις επιδόσεις τους και όχι απλά για την ομορφιά τους και την καλή τους συμπεριφορά απέναντι στους άλλους.

Ακόμη, εκείνοι που έχουν γιους να μην παραμελούν να τους μαθαίνουν να είναι συναισθηματικά ικανοί και γενναιόδωροι και να δείχνουν ευαισθησία για το πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους γύρω τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *