Οι αποφασιστικοί ζούνε πιο πολύ

978ACAB0C3AE98FA2F9E63580D1C70EB.jpg

  Πολλές φορές το να έχει κανείς μανία με την τάξη και να θέλει να έχει τα πάντα υπό έλεγχο, θεωρείται αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του.

Αν κάπου στην παραπάνω πρόταση αναγνωρίζεται κι εσείς τον εαυτό σας, και είστε ο τύπος εκείνος του ανθρώπου που γνωρίζει ακριβώς τι θέλει και πώς να το αποκτήσει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι… χωρίς να το γνωρίζετε προσθέτετε χρόνια ζωής στην πλάτη σας.

Όσοι παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι, συγκριτικά με εκείνους που αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον προσδόκιμο όρο ζωής με τις απαντήσεις των εθελοντών, οι οποίες αφορούσαν την προσωπικότητά τους και βρήκαν ότι οι αποφασιστικοί χαρακτήρες ήταν πιο επιτυχημένοι και κατά συνέπεια ζούσαν περισσότερα χρόνια.

Ισχυρίζονται ακόμη ότι οι αποφασιστικοί χαρακτήρες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο όρο ζωής, ακόμη και από τους καλά μορφωμένους –η μόρφωση θεωρούνταν παραδοσιακά το «κλειδί» μιας μακράς ζωής ανάμεσα στους φτωχούς λαούς.

Την έρευνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, διεξήγαγαν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Rochester της Νέας Υόρκης και Brandeis από τη Μασαχουσέτη.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους βασίστηκαν σε μια εθνική έρευνα υγείας, ανάμεσα σε 6.000 ανθρώπους, η οποία εξέταζε το προσδόκιμο όρο ζωής σε διαφορετικές περιοχές σε όλες τις ΗΠΑ και συνέκρινε τα στοιχεία αυτά με χαρακτηριστικά προσωπικότητας που προέκυψαν βάσει των απαντήσεών τους σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι άνθρωποι που έχουν μανία με το να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο και προέρχονται από χαμηλού μορφωτικού επιπέδου υπόβαθρα, έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους πιο μορφωμένους στην κοινωνία.

Ο αυτοπροσδιορισμός είναι η θεωρία ότι ένα άτομο ελέγχει τη μοίρα του μέσω των δικών του ικανοτήτων, κινήτρων ή σκληρής δουλειάς, σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι γι’ αυτή ευθύνεται η τύχη, το πεπρωμένο, το «κισμέτ», ή όπως αλλιώς το ονομάζει κανείς.

Όσοι έχουν την ικανότητα του αυτοπροσδιορισμού θα καταφέρουν να επιτύχουν στη ζωή τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όπως για παράδειγμα η φτώχεια ή η έλλειψη μόρφωσης, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με χαμηλή μόρφωση και προσόντα πεθαίνουν πιο νέοι, συγκριτικά με όσους έχουν πάρει ένα πτυχίο και ακόμη παραπάνω.

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν κάποιο δίπλωμα αλλά πετυχαίνουν υψηλά «σκορ» σε ό,τι αφορά το επίπεδο αυτοπροσδιορισμού τους και την αντίληψη ελέγχου των καταστάσεων, έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τους μορφωμένους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Health Psychology.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *