Οι άνδρες ξεχνούν πιο πολλά

8F847610D811141E29C449D85E74FF08.jpg

  Ξεχνάει τα γενέθλιά σας, δεν θυμάται το όνομα του γείτονα, έχει κενό όσον αφορά την επέτειό σας; Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι με έναν σύντροφο ξεχασιάρη. Ακόμη και οι νορβηγοί ερευνητές που διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα εξεπλάγησαν με το βαθμό στον οποίο οι άνδρες ξεχνούσαν.

«Μας προκάλεσε έκπληξη όχι μόνο ότι οι άνδρες ξεχνούσαν περισσότερα από τις γυναίκες, αλλά και ότι αυτό συνέβαινε είτε ήταν 30 είτε 60 χρονών» δήλωσε ο καθηγητής Jostein Holmen απο το Νορβηγικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychology.

Στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης έρευνας σε 48.000 ανθρώπους (HUNT3) που διεξάγεται στην Νορβηγία, οι ερευνητές της ομάδας του καθηγητή Holmen έκαναν εννιά ερωτήσεις σε άνδρες και γυναίκες αναφορικά με το πόσο συχνά είχαν προβλήματα να θυμηθούν πράγματα, ονόματα και ημερομηνίες, εάν μπορούσαν να θυμηθούν τι έκαναν πριν ένα χρόνο ή αν μπορούσαν να θυμηθούν λεπτομέρειες από μία συζήτηση.

Στις οχτώ από τις εννιά περιπτώσεις οι άνδρες ανέφεραν τα περισσότερα προβλήματα. Ωστόσο το γιατί παρατηρείται αυτό παραμένει ένα μυστήριο για τους ερευνητές.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη μόρφωση ξεχνούσαν λιγότερα συγκριτικά με εκείνους που ήταν χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Επίσης όσοι υπέφεραν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές ξεχνούν περισσότερο, ανεξαρτήτως φύλου.

Μετά την ηλικία των 60 τα προβλήματα μνήμης αρχίζουν να επιδεινώνονται.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να διερευνηθεί κατά πόσο εκείνοι με προβλήματα μνήμης σε νεαρή ηλικία διατρέχουν και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *