Οι άνδρες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το μελάνωμα

Θάνος  Ξυδόπουλος

Το μελάνωμα είναι ο πιο σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος. Αναπτύσσεται στα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική στο δέρμα σας που του δίνει χρώμα. Εμφανίζεται πιο συχνά σε δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί στα μάτια και, σπάνια, στο εσωτερικό του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της μύτης και του λαιμού σας.

Ο Μάιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για το μελάνωμα παγκοσμίως και για τους άνδρες είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι ερευνητές λένε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από μελάνωμα παρά οι γυναίκες. Και όταν ένας άνδρας περνά την ηλικία των 50 ετών, η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος αυξάνεται κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Πώς θα το αποτρέψετε λοιπόν; Αν και η ακριβής αιτία όλων των μελανωμάτων δεν είναι ξεκάθαρη, οι δερματολόγοι της Mayo Clinic λένε ότι ο περιορισμός της έκθεσής σας στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο και το σολάριουμ θα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο.

«Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το μελάνωμα είναι η έκθεση στον ήλιο, η ποσότητα έκθεσης στον ήλιο, αλλά και το ανοιχτό χρώμα του δέρματος», λέει ο Δρ. Aleksandar Sekulic, δερματολόγος της Mayo Clinic.

Τα πιο κοινά σημεία εμφάνισης μελανώματος είναι μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, η πλάτη, τα χέρια και τα πόδια. Τα πρώτα σημάδια είναι συχνά μια αλλαγή σε σε υπάρχοντα σπίλο ή μια ασυνήθιστη εμφάνιση στο δέρμα. «Το μεγάλο πρόβλημα με το μελάνωμα δεν είναι μόνο ότι ξεκινά από το δέρμα, αλλά ότι μπορεί να εξαπλωθεί. Και μπορεί να είναι θανατηφόρο», λέει ο Sekulic.

Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά στη μέση της ημέρας για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα. Φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό όταν βγαίνετε έξω, όπως καπέλο με φαρδύ γείσο, σφιχτά πλεκτά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια σας και γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας. Και χρησιμοποιήστε γενναιόδωρα αντηλιακό με παράγοντα αντηλιακής προστασίας 30 ή μεγαλύτερο σε εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος. Εφαρμόστε ξανά τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Και αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε, χρησιμοποιήστε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα.

«Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε το δέρμα σας. Εάν εντοπίσετε κάτι που είναι νέο, που αλλάζει, θα ήταν καλό να το θέσετ υπόψη του δερματολόγου σας», αναφέρει ο Σέκουλιτς.

Διαβάστε ακόμη...