Οι άμεσες ενέργειες μετά από τσίμπημα

E5DA6250E2442CF47977D78DC68092D7.jpg

  Κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα τσιμπήματα δεν είναι καθόλου απίθανα. Λάβε τα μέτρα σου, με εντομοαπωθητικά, σπιράλ εξωτερικού χώρου για κουνούπια, βάλε στο βαλιτσάκι σου αμμωνία και μάθε γιατροσόφια για τσιμπήματα που απαλύνουν τον πόνο και τους ερεθισμούς…

Κουνούπι

Προμηθεύτηκες βραχιολάκια με σιτρονέλα, αντικουνουπικά σπρέι αλλά αυτά τα άτιμα τα έντομα βρήκαν τρόπο και πρόσφορο έδαφος για τσιμπήματα; Εκτός από το ξίδι, ιδανική για τις φουσκάλες και τη φαγούρα είναι και η ασπιρίνη. Ένα δισκίο διαλυμένο σε ένα κουταλάκι του γλυκού νερού, βοηθά να εξαφανιστούν φουσκάλες και ερεθισμοί.

Άσε την «αλοιφή» πάνω στις φουσκάλες για 2 με 3 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε με δροσερό νερό. Μπορείς μάλιστα να επαναλάβεις την επάλειψη και πλύση μετά από 4 με 5 ώρες. Άλλο ένα εύκολο γιατροσόφι είναι οι φλούδες ντομάτας. Εναπόθεσε πάνω στις φουσκάλες λίγη ντομάτα και πες αντίο στη φαγούρα.

Σφήκα ή μέλισσα

Σε περίπτωση που δεχτείς επίθεση σφίγγας ή μελισσών, το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να αφαιρέσεις το κεντρί από το δέρμα σου, με αποστειρωμένη βελόνα ή αποστειρωμένο τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Για να μειώσεις τη φλεγμονή, χρησιμοποίησε κάποια φαρμακευτική αλοιφή ή το γιατροσόφι με φρέσκο κρεμμύδι. Ως γνωστόν το κρεμμύδι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι που το καθιστά γιατρικό για πάσης φύσεως φλεγμονές.

Κόψε το άσπρο τμήμα από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι και άλειψε με αυτό το τσίμπημα. Εναλλακτικά μπορείς να εναποθέσεις πάνω στο σημείο και μια κρύα κομπρέσα ποτισμένη σε αφέψημα μαϊντανού.

Προσοχή: Σε περίπτωση αλλεργίας κι αν νιώθεις το λαιμό και τη γλώσσα να πρήζονται ή έχεις έντονα αναπνευστικά προβλήματα ζήτα επειγόντως ιατρική συμβουλή.

Μύγα

Το τσίμπημα της μύγας συνήθως δεν είναι επώδυνο εκτός κι αν προέρχεται από τις γνωστές αλογόμυγες Και σε αυτή όμως την περίπτωση το μόνο που μπορεί να σου προκαλέσει είναι φαγούρα και μια φουσκάλα που εξαφανίζεται την επόμενη ημέρα. Για να μειώσεις την αίσθηση της φαγούρας κάνε ένα επίθεμα με μηλόξιδο ή απλό ξίδι.

Τσούχτρα

Οι πλύσεις με μηλόξιδο μετά από επαφή με τσούχτρα αποτελεί επίσης αποτελεσματικό γιατρικό για τη φαγούρα και τον ερεθισμό.

Τσιμπούρι

Ξερίζωσέ το κατευθείαν με ένα τσιμπιδάκι αποστειρωμένο. Πρόσεξε μάλιστα να μην αφήσεις τμήμα του μέσα στο δέρμα. Τα πρώτα συμπτώματα για να καταλάβεις ότι σε έχει «δαγκώσει» τσιμπούρι είναι η εμφάνιση κοκκινίλας και έντονης φαγούρας στο σημείο όπου έχει «τρυπώσει» το έντομο.

Αν δεν μπορείς να βγάλεις το στιμπούρι, ζήτα τη βοήθεια κάποιου γνωστού ή ακόμη και γιατρού διότι η παραμονή του μέσα στο δέρμα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σου.

Σκορπιός και φίδι

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να τοποθετήσεις πάγο για να μετριάσεις τον πόνο και να κατευθυνθείς στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο.

Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να σκίσεις με αιχμηρό αντικείμενο την πληγή θεωρώντας πώς με τον τρόπο αυτό θα εμποδίσεις το δηλητήριο να εισέλθει στον οργανισμό, διότι θα καταφέρεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αντί αυτού, δέσε σφιχτά έναν επίδεσμο ή ένα κομμάτι ύφασμα πάνω από το σημείο του δαγκώματος έτσι ώστε να μειώσεις την κυκλοφορία του αίματος και του δηλητηρίου προς την καρδιά, μέχρι να πας στο νοσοκομείο.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του δαγκώματος φιδιού. Πάνω απ΄όλα ψυχραιμία κι άμεση ιατρική συμβουλή.

Τσίμπημα αράχνης

Μια φαρμακευτική αλοιφή και ορός ή ακόμη κι αντιτετανικός συνίσταται σε περίπτωση τσιμπήματος αράχνης. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να καθαρίσεις την πληγή και να βάλεις πάγο και στη συνέχεια να επισκεφτείς το πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας στην περιοχή όπου βρίσκεσαι. Σε κάθε περίπτωση πάντως μη φοβηθείς αφού το τσίμπημα των περισσότερων ειδών αραχνών αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά.

Πηγή: womenonly.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *