Ζήσης Ψάλλας
Όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν σε ακραία μέση ημερήσια θερμοκρασία 43 βαθμών Κελσίου, ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί.
Λαμβάνοντας υπόψη τις σταθερά υψηλές θερμοκρασίες στο Κουβέιτ, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και περισσότερων από 15.000 θανάτων από καρδιαγγειακά στη χώρα. Όλα τα πιστοποιητικά θανάτου στο Κουβέιτ από το 2010 έως το 2016 που ανέφεραν "οποιαδήποτε καρδιαγγειακή αιτία" για άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη.
Σε σύγκριση με τον αριθμό των θανάτων σε ημέρες με χαμηλότερη θερμοκρασία θνησιμότητας (μέση ημερήσια θερμοκρασία 35 βαθμούς C), όταν η μέση θερμοκρασία 24 ωρών ήταν ακραία (43 βαθμούς C ή υψηλότερη), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
- Συνολικά, 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε καρδιαγγειακή αιτία.
- Οι άντρες επηρεάστηκαν περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες, παρουσιάζοντας 3,5 φορές υψηλότερο ποσοστό θανάτου.
- Το ποσοστό θανάτου μεταξύ των γυναικών ήταν σχεδόν 2,5 υψηλότερο.
- Τα άτομα ηλικίας 5-64 ετών είχαν ποσοστό θνησιμότητας 3,8 φορές υψηλότερο.
- Το ποσοστό θανάτου ήταν λίγο παραπάνω από 2 φορές υψηλότερο για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Για να εξετάσουν τα αποτελέσματα της θερμοκρασίας από μόνα τους, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υγρασία. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρέασαν και τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες.
«Ενώ οι καρδιολόγοι και άλλοι γιατροί έχουν επικεντρωθεί σωστά στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή, η αρτηριακή πίεση και η χρήση καπνού, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει το βάρος της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, ειδικά στις πολύ καυτές περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο Barrak Alahmad, από το Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ και διδακτορικός υποψήφιος για την περιβαλλοντική υγεία στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστώνη.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Circulation, το περιοδικό της American Heart Association.