Οι άγνωστοι ασθενείς της γρίπης

696CE50547CB0B31DB4FFA789AD13B01.jpg

  Τρεις ακόμη εβδομάδες θα συνεχίσει την επέλασή του ο ιός της γρίπης. Οι νεκροί από τις επιπλοκές έφτασαν χθες τους 121 και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω έως το τέλος του μήνα. Ο αριθμός πλησιάζει επικίνδυνα τον αντίστοιχο που είχε καταγραφεί την περίοδο της πανδημίας του 2009 (180 νεκροί).

Σε κάθε νεκρό αναλογούν τρεις ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σε κάθε ασθενή με γρίπη που καταγράφεται επίσημα αναλογούν 99 άνθρωποι που έχουν νοσήσει στο… πόδι, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Οι αριθμοί προκαλούν πονοκέφαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου οι επιδημιολόγοι, την περασμένη εβδομάδα εκτιμούσαν ότι η γρίπη ήταν σε ύφεση, αλλά τώρα κάνουν λόγο για «δραστηριότητα που μένει σε μέτρια επίπεδα».

Δεν είναι μόνο οι νεκροί , αλλά και οι ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές. Μέχρι χθες το απόγευμα 36 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε κάποια ΜΕΘ. Αποκαλυπτική είναι η σύγκριση των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ πέρσι είχαν νοσηλευθεί σε εντατικές 108 ασθενείς με γρίπη, ενώ την περίοδο 2011-2012 ο αριθμός ήταν μόλις 56.

Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή «πρωταθλήτρια» και στους θανάτους. Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ανακοινώθηκε ότι οι θάνατοι από γρίπη έως το τέλος Μαρτίου ήταν: στη Γαλλία 52 με πληθυσμό 65 εκατομμύρια. Στην Ισπανία 155 με πληθυσμό 46 εκατ. Στη Ρουμανία τέσσερις θάνατοι με 21,5 εκατομμύρια. Τέσσερις θανάτους είχε και η Σουηδία, η οποία έχει παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα και εννέα θανάτους η Ιρλανδία με πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια.

Έξαρση με δύο αιτίες

Το 99% των ασθενών περιμένουν τη γρίπη στο «πόδι» δηλαδή χωρίς συμπτώματα ή με ήπια λέει στην εφημερίδα ο επίκουρος καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή στη μεγάλη τους πλειονότητα οι ασθενείς που εκδήλωσαν σοβαρά συμπτώματα ή έχασαν τη ζωή τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Έως το τέλος Απριλίου θα έχουμε κρούσματα και θύματα του ιού της γρίπης» λέει ο κ. Τσιόδρας και αποδίδει την ένταση του φαινομένου σε δύο παράγοντες: στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εν λόγω ιού, ο οποίος προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Στο ότι πολλοί από όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δεν εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης.

Για την πρόληψη ο κ. Τσιόδρας σημειώνει ότι δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε πολλά. «Εκείνο που απαιτείται είναι να ξεκινά έγκαιρα η χορήγηση αντι-ιϊκών φαρμάκων» λέει.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *