Οι 5 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για καλύτερες καύσεις

Ναι, είναι αλήθεια, αλλά και μεγάλη αδικία. Ο/η σύντροφός σου τρώει μια ολόκληρη πίτσα κάθε βράδυ χωρίς να παίρνει γραμμάριο, ενώ εσύ μετράς τις θερμίδες ακόμα και όταν έχετε τσιμπήσει ένα τόσο δα κρακεράκι. Οι επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μεταβολισμό. Σημαντικό ρόλο παίζουν το φύλο (ναι, οι άντρες έχουν καλύτερο μεταβολισμό από τις γυναίκες), ο γενετικός παράγοντας και η ηλικία. Ξεκινώντας από την ηλικία των 25, ο γυναικείος μεταβολισμός ελαττώνεται σε ποσοστό περίπου 2-5% ανά δεκαετία.

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα. Όποια και αν είναι η γενετική σου μοίρα, έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις εκ νέου το μεταβολικό σου ρολόι. Με σωστή διατροφή, περισσότερη άσκηση και καλό ύπνο μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα στα οποία το σώμα σου καίει θερμίδες. Έτσι, θα χάσεις βάρος πολύ πιο εύκολα και θα νιώθεις δραστήρια κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Πιες πράσινο τσάι κάθε μέρα
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Γενεύης που δημοσιεύτηκε το 1999 έδειξε ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι καίνε 50 περίπου επιπλέον θερμίδες τη μέρα σε σύγκριση με όσους πίνουν κάποιο άλλο είδος τσαγιού. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει το πράσινο τσάι.

Φάε σωστά
Φρόντισε να μην παραλείπεις γεύματα, αλλά και να αποφεύγεις τις στερητικές δίαιτες (με λιγότερες από 600 θερμίδες τη μέρα). Στερώντας το φαγητό από τον οργανισμό σου επιβραδύνεις το μεταβολισμό σου, καθώς το σώμα σου προσπαθεί να αντισταθμίσει τη μειωμένη λήψη τροφής ελαττώνοντας τον ρυθμό με τον οποίο την καις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεταβολικός ρυθμός σας να πέσει κατά 15-20%. Εάν κάνεις δίαιτα, η καλύτερη στρατηγική είναι να μη λαμβάνεις ποτέ λιγότερες από 1.000 θερμίδες την ημέρα.

Δυνάμωσε τους μυς σου
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ένα κιλό μυών καίει περίπου μεταξύ 28 και 100 θερμίδες τη μέρα, ενώ ένα κιλό λίπους δεν καίει τίποτα. Όσο περισσότερο αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα τόσο περισσότερη ενέργεια θα χρησιμοποιεί το σώμα σου και τόσο περισσότερες θερμίδες θα καις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπάθησε να εντάξεις 2-3 φορές τη βδομάδα στο πρόγραμμα γυμναστικής σου κάποιες ασκήσεις με βάρη.

Γυμνάσου με αερόβια
Η τακτική καρδιαγγειακή άσκηση – όπως η ποδηλασία, το περπάτημα, η αεροβική ή το κολύμπι – τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα αυξάνει το μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αλλά και για αρκετές ώρες μετά, αφού το σώμα χρειάζεται το χρόνο του για να επιστρέψει στο χαλαρό μεταβολικό του ρυθμό. Ακόμα και η άσκηση εκτός γυμναστηρίου μπορεί να εκτινάξει στα ύψη τον αριθμό των θερμίδων που καις. Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής μέσα στην ημέρα, όπως το να περπατήσεις μέχρι το διπλανό γραφείο αντί να πάρεις τηλέφωνο το συνάδελφο ή να κάνεις κάποιες δουλειές στο σπίτι, σε βοηθάει να κάψεις πάνω από 200 θερμίδες καθημερινά.

Κοιμήσου 8 ώρες
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο το 1999, τα χρόνια προβλήματα ύπνου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες, με συνέπεια την αυξημένη πείνα και την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Και, ως γνωστόν, όταν είμαστε κουρασμένοι συνήθως αποφεύγουμε την άσκηση, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο το μεταβολισμό. Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου θα παρεμποδίσει την προσπάθειά σου. Οι γιατροί συστήνουν 8 περίπου ώρες κανονικού ύπνου.

Γυναίκα ξεκουράζεται στον καναπέ
Κατανάλωσε αρκετές πρωτεΐνες
Οι μύες αποτελούνται βασικά από πρωτεΐνη. Έτσι, χωρίς την απαραίτητη λήψη πρωτεϊνών σημειώνεται απώλεια μυϊκού ιστού. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους κάθε μέρα. Για μια γυναίκα 65 κιλών αυτό μεταφράζεται σε καθημερινή πρόσληψη 65 γραμμαρίων πρωτεΐνης. Αν τρως, για παράδειγμα, δημητριακά με πολλές πρωτεΐνες και γάλα για πρωινό, ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και τυρί και ένα κυπελλάκι γιαούρτι για γεύμα, φιστίκια για σνακ, φακές και καστανό ρύζι με ένα ποτήρι γάλα για βραδινό, θα πετύχεις το στόχο σου.

Διαβάστε ακόμη...