Η πρόταση δημιουργίας ενός εθνικού ταμείου για τον καρκίνο διατυπώθηκε σε χθεσινή εκδήλωση με αντικείμενο την Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να επισπευστεί η εφαρμογή του σχεδίου για την παροχή ποιοτικότερης φροντίδας στους Έλληνες ογκολογικούς ασθενείς, με τον Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Οικονομικής Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Κώστα Αθανασάκη, να παρουσιάζει την πρόταση ειδικού ταμείου για τη νόσο.
Σύμφωνα με δικές του εκτιμήσεις, η διαχείριση του καρκίνου στην Ελλάδα κοστίζει συνολικά (τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα) περί τα 1,4 δις ευρώ ετησίως. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί, όπως είπε, στο 8% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
Στην πρόταση που παρουσίασε και για την οποία συνεργάζονται το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας, η Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.) και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb, αναφέρεται ότι η δημόσια δαπάνη υγείας υστερεί κατά -1,5% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών στον ΟΟΣΑ. Εάν αποφασιστεί να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη, περί τα 440 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποδοθούν για τη διαχείριση του καρκίνου. Το εθνικό ταμείο για τον καρκίνο προτείνεται να έχει αρχικό budget περίπου 1,4 δις ευρώ και τα χρήματα να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των πολιτικών για τη διαχείριση της νόσου.
«Ο καρκίνος δε συνεπάγεται μόνο φάρμακα, επεμβάσεις και νοσηλείες. Συνεπάγεται, παράλληλα, όλη την υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, στην κοινωνία και στην καθημερινότητά τους. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται μία ολιστική στρατηγική για την ογκολογική φροντίδα και συνεπώς επαρκείς πόροι, σε όλα τα στάδια της ογκολογικής φροντίδας. Περαιτέρω έμφαση οφείλει να δοθεί στην πρόληψη και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την υιοθέτηση πιο υγιεινών προτύπων ζωής», επεσήμανε ο κ. Αθανασάκης, και πρόσθεσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τεκμηριώνει ότι περίπου το 40% των καρκίνων στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υιοθετήσουμε ορισμένες θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο περιορισμός του αλκοόλ».
Ογκολογικοί ασθενείς: Αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη – Το ygeiamou αποκαλύπτει παράνομες χρεώσεις
Η κυρία Ζένια Σαριδάκη, Παθολόγος-Ογκολόγος, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε., αναγνώρισε ότι η χώρα μας έχει κάνει ορισμένα σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της ογκολογικής φροντίδας, τονίζοντας ότι: «Οφείλουμε, πλέον, να επικεντρωθούμε ώστε να οργανώσουμε ένα πιο βατό «μονοπάτι του ασθενούς» από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Προς την κατεύθυνση αυτή το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών συνιστά ένα εμβληματικό βήμα, καθώς για πρώτη φορά θα μπορούμε να γνωρίζουμε πόσους ασθενείς με καρκίνο έχουμε, με τι τύπους καρκίνου νοσούν, ποιες θεραπείες λαμβάνουν και ποιες είναι οι εκβάσεις τους. Σε αυτή τη στέρεη βάση οφείλουν να αναπτυχθούν οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης για τον καρκίνο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΛΛ.Ο.Κ., κ. Γιώργος Καπετανάκης επεσήμανε την ανάγκη να επισπευσθεί η εφαρμογή της πρόσφατης δέσμευσης του Υπουργείου Υγείας για μία εθνική στρατηγική στην ογκολογική φροντίδα, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Σ.Φ.Ε.Ε., κ. Μιχάλης Χειμώνας αναγνώρισε ότι η επίδοση της Ελλάδας ως προς την πρόσβαση σε καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως οι προκλήσεις παραμένουν επιτακτικές, συμπληρώνοντας ότι: «Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη διοργανώσει δύο συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, όπου συζήτησαν ανοιχτά και εποικοδομητικά για την πρόληψη, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του καρκίνου και για πρώτη φορά έγινε ένα σημαντικό βήμα με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb Ελλάδας, κ. Ελισάβετ Προδρόμου. «Με την πολιτική βούληση της Πολιτείας, τη συνεργασία όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων και την εξασφάλιση επαρκών πόρων είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε ως χώρα να μετατρέψουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο σε απτές θετικές πράξεις που θα φτάσουν σε κάθε ελληνικό σπίτι που πλήττεται από τον καρκίνο. Το οφείλουμε στη χώρα μας, στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Ως Bristol Myers Squibb είμαστε και θα παραμείνουμε ένα ενεργό μέλος αυτής της εθνικής προσπάθειας, υποστηρίζοντας προτάσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην επίτευξη του τελικού στόχου που έχουμε θέσει ως χώρα», ανέφερε.