Αν δεν ξέρετε ποδήλατο ή βαριέστε να ασχοληθείτε, υπάρχει ισχυρό κίνητρο για να το αρχίσετε σήμερα κιόλας. Θα αποκτήσετε σώμα, αντοχή, ευεξία, αλλά πρωτίστως, όταν φτάσετε στα 70, όχι μόνο θα συνεχίζετε να το χρησιμοποιείται αλλά θα διαθέτετε το ανοσοποιητικό σύστημα ενός 20άρη!
Αυτός ειναι ο νέος τρόπος κατάκτησης της νεότητας και θωράκισης της υγείας.
Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει πως οι ηλικιωμένοι που, ακόμη και στα 80 τους, κάνουν ποδήλατο, διατηρούν πιο νεανικό και γερό το ανοσοποιητικό σύστημά τους, πράγμα που έχει γενικότερες θετικές επιπτώσεις στην υγεία τους, προστατεύοντας από λοιμώξεις και άλλες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή και ο καρκίνος.Εκτός από το ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, η άσκηση στους δύο τροχούς αποτρέπει την απώλεια μυικής μάζας στα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, ενώ παράλληλα βοηθά να κρατήσουν σταθερό το επίπεδο της χοληστερίνης και των λιπιδίων τους.
Η καθηγήτρια Τζάνετ Λορντ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Μπέργιγχαμ αναφερόμενη στην έρευνα, επικαλέστηκε ρήση του Ιπποκράτη, που τώρα επιβεβαιώνεται. Είπε:»Ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ. είχε πει ότι η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου, αλλά το μήνυμά του χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου και έτσι έχουμε γίνει μια ολοένα πιο καθιστική κοινωνία. Όμως τα νέα ευρήματά μας δείχνουν, ότι είναι αβάσιμη η εκτίμηση πως η γήρανση αυτόματα μας κάνει πιο αδύναμους.»
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπέρμιγχαμ και του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό για θέματα γηριατρικής «Aging Cell», πραγματοποίησαν τεστ σε 125 ερασιτέχνες ποδηλάτες ηλικίας 55 έως 79 ετών (84 άνδρες και 41 γυναίκες), συγκρίνοντας με δύο άλλες ομάδες που δεν έκαναν τακτική άσκηση: μία 75 ατόμων 57 έως 80 ετών και μία 55 ατόμων 20 έως 36 ετών.
Οι ηλικιωμένοι άνδρες ποδηλάτες μπορούσαν να διανύουν τα 100 χιλιόμετρα σε λιγότερο από εξίμισι ώρες, ενώ οι γυναίκες τα 60 χιλιόμετρα σε κάτω από πεντέμισι ώρες.
.Διαπιστώθηκε ότι είχαν μεγαλύτερη μυική μάζα και δύναμη, σταθερά επίπεδα χοληστερίνης και λίπους παρά την ηλικία τους, υψηλή τεστοστερόνη (οι άνδρες) και γενικότερα πιο νεανικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Η καθηγήτρια Τζάνετ Λορντ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Μπέργιγχαμ επικαλέστηκε τον Ιπποκράτη λέγοντας:»Ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ. είχε πει ότι η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο του ανθρώπου, αλλά το μήνυμά του χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου και έτσι έχουμε γίνει μια ολοένα πιο καθιστική κοινωνία. Όμως τα νέα ευρήματά μας δείχνουν, ότι είναι αβάσιμη η εκτίμηση πως η γήρανση αυτόματα μας κάνει πιο αδύναμους.»