ΠΡΟΣΟΧΗ! Οφθαλμολογικός καρκίνος: Ποιο χρώμα ματιών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο!

Ο καρκίνος των ματιών είναι εξαιρετικά σπάνιος και οι παράγοντες κινδύνου που εμπλέκονται στην εμφάνισή του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι.

Μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reportsυποδεικνύει ότι το χρώμα των ματιών αποτελεί ενδεχομένως προδιαθεσικό παράγοντα για τις καρκινικές αλλοιώσεις στα μάτια.

Ορισμένα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των ματιών, διαπίστωσαν οι ερευνητές, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για οφθαλμολογικό καρκίνο (μελάνωμα στο μάτι). Συγκεκριμένα, περισσότερες εκτιμάται ότι είναι οι πιθανότητες να νοσήσουν όσοι έχουνγαλανά, πράσινα ή γκρι μάτια σε συνδυασμό με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Blue Eye

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που παρουσιάζει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των ματιών και την εμφάνιση μελανώματος στο μάτι.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 29 κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τον καρκίνο του δέρματος ώστε να διαπιστώσουν εάν εμπλέκονται και στο οφθαλμικό μελάνωμα. Η ανάλυση υπέδειξε ότι πέντε μεταλλάξεις συσχετίζονται με τον κίνδυνο οφθαλμικού καρκίνου, με τις τρεις σημαντικότερες από αυτές να εντοπίζονται στο τμήμα του γενετικού κώδικα που καθορίζει το χρώμα των ματιών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *