Οφθαλμοί νεκρών μπορεί να χαρίσουν το φως σε τυφλούς

38AB457996EE645BEEBD3C93F924D415.jpg

  Κύτταρα από οφθαλμούς που έχουν προσφέρει νεκροί δωρητές, μπορεί να χαρίσουν το φως σε τυφλούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του University College του Λονδίνου (UCL), πραγματοποίησαν δοκιμές σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μερική αποκατάσταση της όρασης στα τυφλά ζώα μέσω εμφύτευσης κυττάρων που είχαν ληφθεί από νεκρούς ανθρώπους – δωρητές, οι οποίοι έβλεπαν κανονικά όσο ζούσαν.

Το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν δοκιμές εμφύτευσης των κυττάρων σε ανθρώπους, κάτι που αναμένεται μέσα στην επόμενη τριετία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άστριντ Λιμπ, δήλωσαν ότι αν όντως υπάρξουν παρόμοια αποτελέσματα και στους ανθρώπους, με αυτά που υπήρξαν στους αρουραίους, τότε θα υπάρξει μεν βελτίωση της ζωής των τυφλών, αλλά η όρασή τους δεν θα αποκατασταθεί σε βαθμό που να μπορούν να διαβάζουν ή να βλέπουν τηλεόραση. Θα είναι όμως σε θέση να κινούνται μόνοι τους, να βλέπουν αντικείμενα όπως ένα τραπέζι και ενδεικτικά να φτιάχνουν ένα καφέ.

Οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδών χιτώνων του οφθαλμού ήδη χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της όρασης μερικών τυφλών ανθρώπων. Όμως αυτή τη φορά οι βρετανοί οφθαλμίατροι χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερο είδος νευρογλοιακών κυττάρων από το πίσω μέρος του ματιού, τα οποία αποτελούν μια μορφή ενηλίκων βλαστικών κυττάρων ικανών να μεταμορφώνονται σε άλλα εξειδικευμένα κύτταρα.

eye2.jpg

Έτσι, στο εργαστήριο, με χημικό τρόπο, οι επιστήμονες «ώθησαν» τα εν λόγω κύτταρα να μετατραπούν (εντός μιας εβδομάδας) σε ραβδία αμφιβληστροειδούς, δηλαδή στα κύτταρα που ανιχνεύουν το φως. Στη συνέχεια, εμφύτευσαν αυτά τα νέα ραβδία στα τελείως τυφλά τρωκτικά, με τελικό αποτέλεσμα την μερική αποκατάσταση της όρασής τους. Η απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου των πειραματόζωων έδειξε ότι, χάρη στη θεραπεία, περίπου το 50% των ηλεκτρικών σημάτων κατά μήκος των νεύρων μεταξύ των ματιών και του εγκεφάλου είχαν αποκατασταθεί.

Η εν λόγω τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδος ή από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ένα πιθανό εμπόδιο πάντως είναι ότι, σύμφωνα με τη Άστριντ Λιμπ, τα κύτταρα του νεκρού δότη μπορεί να απορριφθούν από τον οργανισμό του τυφλού, όπως συμβαίνει στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.