Οδηγός πρόληψης για το AIDS

Η χρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή και η… διαπραγμάτευση του ασφαλούς σεξ αποτελούν τους βασικότερους τρόπους προφύλαξης από το AIDS και τα λοιπά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μάς ενημερώνουν για τους τρόπους μετάδοσης του ιού, δίνοντας χρήσιμες οδηγίες για το πώς θα συμπεριφερόμαστε πριν και κατά τη διάρκεια της επαφής:

Τρόποι μετάδοσης

Με τη χωρίς προφύλαξη σεξουαλική επαφή. Με την από κοινού χρήση αιχμηρών αντικειμένων, όπως βελόνες, σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες), στα οποία υπάρχει μολυσμένο από τον ιό αίμα. Από τη μητέρα, η οποία έχει λοίμωξη από τον ιό του AIDS, στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή τον θηλασμό. Δεν κινδυνεύουμε να «κολλήσουμε» με οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, με το αγκάλιασμα ή το φιλί, με τη χειραψία, από αντικείμενα κοινής χρήσης (ποτήρια, μαχαιροπίρουνα), από τις τουαλέτες, από βήχα ή φτάρνισμα, από κοινή χρήση πλυντηρίων, από έντομα, από την πισίνα ή τη θάλασσα.

Τρόποι προφύλαξης

Μακροχρόνια, αμοιβαία, πιστή μονογαμική σχέση. Συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, σε όλη τη διάρκειά της, με κάθε ερωτικό σύντροφο. Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης συριγγών. Συμβουλευτική καθοδήγηση για την HIV λοίμωξη στη γυναίκα που είναι ή σκοπεύει να μείνει έγκυος. Αποφυγή θηλασμού από μητέρες με HIV λοίμωξη.

Μάθετε

Πώς να παίρνετε σωστές αποφάσεις για τις σχέσεις σας και τη σεξουαλική επαφή και να τις τηρείτε. Πώς να αντιμετωπίζετε πιέσεις για σεξ ή ναρκωτικά. Πώς να αναγνωρίζετε καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες ή να οδηγήσουν σε βία. Πώς να βρίσκετε υπεύθυνη βοήθεια και υποστήριξη. Πώς να διαπραγματεύεστε το ασφαλές σεξ, όταν είστε έτοιμοι για σεξουαλική σχέση. Πώς να συμπαραστέκεστε σε άτομα με HIV λοίμωξη. Πώς να φροντίζετε ανθρώπους με AIDS στον κύκλο σας.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ
Για να μη λήξει ποτέ η προστασία…

Τα μάτια μας… τέσσερα πρέπει να έχουμε στην ημερομηνία λήξης των προφυλακτικών.

Τα προφυλακτικά βρίσκονται σε αεροστεγείς συσκευασίες και έχουν ημερομηνία λήξης. Πάντα προσέχουμε η συσκευασία να είναι άθικτη και αν η ημερομηνία λήξης έχει περάσει. Ανοίγουμε τη συσκευασία προσεκτικά με τα χέρια. Δεν χρησιμοποιούμε αιχμηρά αντικείμενα ή τα δόντια, καθώς υπάρχει περίπτωση να τρυπήσουμε το προφυλακτικό. Το προφυλακτικό έχει σχήμα δακτυλίου και είναι περιτυλιγμένο. Ελέγξτε για να δείτε ποια πλευρά ξετυλίγεται. Για κάθε σεξουαλική επαφή, ακόμη και με το ίδιο άτομο, χρησιμοποιούμε άλλο προφυλακτικό. Βάζουμε πάντα το προφυλακτικό από την αρχή της σεξουαλικής πράξης. Φορέστε το ενώ το πέος βρίσκεται σε στύση. Πιέστε και κρατήστε το πάνω μέρος του προφυλακτικού μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη, ώστε να αφαιρέσετε από μέσα όλο τον αέρα. Αφήστε κενό (περίπου 1,5 εκατοστό), ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για τα σπερματικά υγρά. Με αυτόν τον τρόπο το προφυλακτικό δεν θα σπάσει, όταν θα γεμίσει με τα υγρά. Τοποθετήστε το στην κεφαλή του πέους, ενώ το κρατάτε και με το άλλο χέρι ξετυλίξτε το προς τα κάτω, ώστε να φτάσει στη βάση του πέους. Μετά την εκσπερμάτιση, κρατήστε την άκρη του προφυλακτικού με το χέρι και φροντίστε ώστε η έξοδος του πέους να γίνει όσο αυτό είναι σε στύση. Προσέξτε μη διαφύγουν σπερματικά υγρά. Πριν βγάλετε το προφυλακτικό από το πέος, σιγουρευτείτε ότι είστε μακριά από το σώμα του συντρόφου σας. Πετάξτε το. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ένα προφυλακτικό πάνω από μία φορά.

Τι να προσέχετε

Φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα προφυλακτικά. Συσκευασία που έχει ανοιχθεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί, είναι άχρηστη και πρέπει να πετιέται. Φυλάξτε τα προφυλακτικά σε δροσερό μέρος, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να τα καταστρέψει. Προφυλακτικά που έμειναν εκτεθειμένα σε ζέστη για μερικές μέρες (στο αυτοκίνητο ή στην τσέπη του παντελονιού), ίσως να έχουν καταστραφεί. Πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης. Ενα προφυλακτικό του οποίου η ημερομηνία έχει παρέλθει, μπορεί να καταστραφεί και είναι πιο εύκολο να σπάσει. Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό, βάλτε το αφού έχετε τοποθετήσει το προφυλακτικό στο πέος. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ως λιπαντικό τη βαζελίνη ή άλλη λιπαρή κρέμα, διότι καταστρέφει το προφυλακτικό. Αγοράζουμε από το φαρμακείο υδατοδιαλυτά λιπαντικά, καθώς και προφυλακτικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *