Οδηγίες προς καταναλωτές για ασφαλείς πασχαλινές αγορές

Το τραπέζι της νύχτας της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα χρειάζεται, εκτός από προετοιμασία ημερών, και πολύ σωστή επιλογή των τροφίμων που θα αγοράσουν οι πολίτες.


Το τραπέζι της νύχτας της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα χρειάζεται, εκτός από προετοιμασία ημερών, και πολύ σωστή επιλογή των τροφίμων που θα αγοράσουν οι πολίτες. Oπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ΕΦΕΤ συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στις αγορές.

Θα πρέπει να αποφεύγονται αβγά με ακάθαρτο ή ραγισμένο κέλυφος. Η δυσάρεστη μυρωδιά τους αποτελεί επίσης ένδειξη ακαταλληλότητας.

Η σοβαρότερη συμβουλή είναι ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να αποφύγει τους πλανόδιους και ανώνυμους μικροπωλητές καθώς τα προϊόντα τους δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Οι γενικοί κανόνες για ασφαλείς αγορές τροφίμων κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας είναι οι εξής: Τα προϊόντα θα πρέπει να αγοράζονται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, ενώ ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει λεπτομέρειες όπως οι συνθήκες υγιεινής του καταστήματος και η καθαριότητα των υπαλλήλων.

Οσοι αγοράσουν κρέας θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:

Η σφραγίδα καταλληλότητας των αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής ή αυτών που εισάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης έχει χρώμα τiρκουάζ ή κόκκινο και ωοειδές σχήμα. Τα αμνοερίφια που εισάγονται από τρίτες χώρες, άσχετα αν η σφαγή έχει γίνει στην Ελλάδα, έχουν ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Το σφάγιο θα πρέπει οπωσδήποτε να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Το συκώτι, η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί και τα σπλάχνα δεν θα πρέπει να φέρουν κύστες και οζίδια. Τα κατεψυγμένα κρέατα δεν θα πρέπει να έχουν αποψυχθεί πριν από την αγορά τους. Τα έντερα που χρησιμοποιούνται για τη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι δεν πρέπει να παρουσιάζουν καμία μεταβολή στον χρωματισμό και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον σε σημεία με σκόνες και έντομα. Χρειάζονται επίσης πολύ καλό καθάρισμα πριν μαγειρευτούν. Οι καταναλωτές που θα αποφασίσουν να αγοράσουν κατεψυγμένη συκωταριά πρέπει να προσέξουν την ημερομηνία ψύξης και λήξης του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγοράσουν αποψυγμένα εντόσθια.

Η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων χρειάζεται προσοχή στα παρακάτω σημεία:

Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Τα τυριά από παραγωγούς που δεν έχουν νόμιμη έγκριση ενδέχεται να μην είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία. Το τυρί θα πρέπει να έχει μια οβάλ σφραγίδα ως σήμα αναγνώρισης. Στη σφραγίδα αυτή θα πρέπει να αναφέρεται η χώρα παραγωγής και ο αριθμός έγκρισης του παρασκευαστή. Θα πρέπει επίσης να αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής, συσκευασίας και λήξεως. Το τυρί θα πρέπει να κόβεται σε φέτες παρουσία του πελάτη ο οποίος θα πρέπει να ζητήσει να δει την επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.

Προσοχή στα φρέσκα αλλά και στα σοκολατένια αβγά

Για ό,τι αφορά τα αβγά, οι συμβουλές του ΕΦΕΤ είναι οι εξής:

Ολα τα αβγά θα πρέπει να αναγράφουν στο κέλυφος τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Αλλες ενδείξεις που θα πρέπει να αναγράφονται σε κάποιο σημείο της συσκευασίας είναι ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Ο καταναλωτής θα πρέπει να αποφύγει τα αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος. Πρέπει να επισημανθεί ότι το χρώμα που έχει το κέλυφος συνδέεται με τη φυλή στην οποία ανήκει η κότα και δεν έχει σχέση με την ποιότητα του αβγού. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα αβγά με κηλίδες αίματος και ασπράδι που είναι θρομβώδες, ανακατεμένο με τον κρόκο ή χρωματισμένο. Η δυσάρεστη μυρωδιά αποτελεί επίσης ένδειξη ακαταλληλότητας. Το πόσο φρέσκο είναι το αβγό μπορεί να διαπιστωθεί από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο. Τα σοκολατένια αβγά είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά αλλά χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τους για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να διαπιστώσουν αν στη συσκευασία περιλαμβάνονται μικρά παιχνίδια που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή τραυματισμό σε παιδιά κυρίως μικρότερης ηλικίας. Τα αβγά πρέπει να αναγράφουν οπωσδήποτε αν η σοκολάτα είναι γάλακτος ή υγείας καθώς και την ημερομηνία λήξης.

Οδηγίες βαφής από τον ΕΦΕΤ

Για να γίνει σωστά η βαφή τα αβγά πρέπει να βράσουν σε σιγανή φωτιά για να μη σπάσουν. Αφού βράσουν θα πρέπει να κρυώσουν μέχρι η θερμοκρασία τους να προσεγγίσει αυτή του περιβάλλοντος και να επιθεωρηθούν για τυχόν σπασίματα. Πρέπει να βαφτούν μόνο τα αβγά που δεν έχουν σπάσει και να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της βαφής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *