Οδηγίες για ασφαλή χρήση… της μπανιέρας

 
Το καθηµερινό µπάνιο γενικά είναι µια καλή συνήθεια. Συχνά όμως δηµιουργεί προβλήµατα, ιδιαίτερα αν δεν γίνεται σωστά.

Eιδικά στις µεγάλες πόλεις που το δέρµα µας εκτίθεται σε σκόνη, µολυσµένη ατµόσφαιρα κ.λπ. πολλοί καταλήγουν να κάνουν µπάνιο µία και δύο φορές τη µέρα προκειµένου να νιώθουν καθαροί. Ωστόσο η υπερβολή µπορεί να έχει συνέπειες.


Οµάδες «υψηλού κινδύνου»

Τα άτοµα που έχουν κάποιο νόσηµα ή ευαισθησία του δέρµατος είναι πιο ευαίσθητα στα συχνά και ζεστά µπάνια. Το πιο διαδεδοµένο δερµατικό νόσηµα στο οποίο αντενδείκνυται ιδιαίτερα αυτή η πρακτική είναι η ατοπική δερµατίτιδα, που χαρακτηρίζεται από έντονη ξηρότητα, άγριο, ερεθισµένο δέρµα και κνησµό.

Όσοι αντιµετωπίζουν το πρόβληµα πρέπει να κάνουν γρήγορα χλιαρά ντους το πολύ µία φορά την ηµέρα και µετά να χρησιµοποιούν οπωσδήποτε ενυδατική κρέµα.

Τα πλέον κατάλληλα προϊόντα είναι όσα περιέχουν βρώµη, η οποία έχει αναπλαστική, ενυδατική, αντικνησµώδη και καταπραϋντική δράση.

Επίσης άτοµα µε προβλήµατα στο θυρεοειδή ή υπέρταση που λαµβάνουν καθηµερινά διουρητικά τείνουν να έχουν ιδιαίτερα ξηρό δέρµα, οπότε πρέπει να το φροντίζουν όπως τα άτοµα µε ατοπική δερµατίτιδα.

Ακόµα όµως και αν δεν έχετε δερµατικά προβλήµατα, πρέπει να αποφεύγετε το πολύ ζεστό νερό, καθώς καταστρέφει το προστατευτικό φιλµ του δέρµατος προκαλώντας ξηροδερµία και άλλα προβλήµατα.

Τέλος όσο µεγαλώνουµε, και ειδικά µετά τα πενήντα, επειδή οι σµηγµατογόνοι αδένες υπολειτουργούν, η ξηρότητα του δέρµατος αυξάνεται, κατάσταση που µπορεί να επιδεινωθεί µε τα συχνά ζεστά µπάνια.

Τα σωστά προϊόντα

Τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα αλλά και οι κρέµες που χρησιµοποιούµε µετά το µπάνιο πρέπει να είναι χωρίς άρωµα και να µην κάνουν πολύ αφρό.

Κι αυτό επειδή τα αρώµατα που περιέχουν µπορούν να προκαλέσουν δερµατίτιδα εξ επαφής αλλεργικού τύπου, ενώ, ειδικά αν έχουν ως πρώτη ύλη τα εσπεριδοειδή, µπορεί όταν εκτεθούµε στον ήλιο να προκαλέσουν σκούρες κηλίδες.

Γι’ αυτό καλό είναι να αγοράζουµε αυτά τα προϊόντα από το φαρµακείο ώστε να εξασφαλίζουµε όσο γίνεται την ποιότητά τους.

Σφουγγάρι ή πετσέτα;

Η πετσέτα είναι προτιµότερη για το µπάνιο µας, αφού µπορούµε να την πλύνουµε και να τη στεγνώσουµε, ενώ το σφουγγάρι είναι σχεδόν πάντα υγρό, ευνοώντας µύκητες και µικροοργανισµούς.

Το σκούπισµα πρέπει να γίνεται ταµποναριστά µε µπουρνούζι ή πετσέτα, καθώς έτσι το δέρµα ενυδατώνεται καλύτερα.

Τα αφρόλουτρα και οι κρέµες µε βρώµη και λάδι χαρίζουν µεγαλύτερη ενυδάτωση στο δέρµα.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *