«Οδηγεί τους ασθενείς σε αναγκαστική αποφυγή της νοσηλείας»

AF25372C5A04B1913E0BE22F2AA22E4F.jpg

  Την αντίθεσή του στο μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ, μέτρο το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ασθενών, οι οποίοι αδυνατούν να το πληρώσουν, εξωθείται «σε «αναγκαστική» αποφυγή της νοσηλείας, «αφού πλέον το αγαθό της υγείας και η δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη κοστίζει απαγορευτικά ακριβά». Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση κατάργηση ή/και την αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου και επαναλαμβάνει την πρότασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στην ιατρική συνταγή και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

«Ο ΙΣΑ πιστεύει στην ανάγκη εξορθολογισμού του Συστήματος Υγείας μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και συστήματα εξυγίανσης δεν συναινεί όμως σε κανενός είδους “οριζοντίων” μέτρων σε βάρος του πολίτη».

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απεστάλη στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από 1ης Ιανουαρίου 2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των 25 ευρώ. Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόµενης καταβολής για το εξέταστρο. Από την καταβολή εξαιρούνται οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονοµικής αδυναµίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόµιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ), οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν πιστοποιηµένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ποσοστό αναπηρίας 80% και συγκεκριµένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούµενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, όπου είναι σε εφαρµογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ υποχρεούνται επίσης από την 1η Ιανουαρίου να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή. Το μέτρο, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, προς το παρόν αναστέλλεται λόγω τεχνικών προβλημάτων της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και η υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα ξεκινήσει όταν θα είναι έτοιμη η εφαρμογή (8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό), οπότε και θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το ένα ευρώ δεν το εισπράττει ο φαρμακοποιός, ούτε πηγαίνει στην τσέπη του, αλλά ουσιαστικά μεταφέρεται στους ασφαλισμένους μέρος της επιβάρυνσης του κράτους. «Πρόκειται δηλαδή για έμμεση αύξηση της συμμετοχής του και αυτό αφορά τους πάντες. Δεν εξαιρεί καμία πάθηση και κανέναν ασφαλισμένο». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος, επειδή κάθε συνταγή μπορεί να περιέχει μόνο μέχρι τρία φάρμακα, η επιβάρυνση του ασφαλισμένου αν χρειάζεται περισσότερα θα είναι διπλάσια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *