Όχι και τόσο «αθώο» το frozen yogurt

F0C6A3B97463546E38FE618AF1F58473.jpg

  Πολλοί είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν το παραδοσιακό γλύκισμα του καλοκαιριού, το παγωτό, για ένα πολλά υποσχόμενο και πιο υγιεινό: το παγωμένο γιαούρτι.

Μη βιάζεστε όμως. Ίσως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εν αντιθέσει με το κλασικό γιαούρτι, το παγωμένο αυτό γλύκισμα περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης.

«Το γεγονός ότι το όνομα περιέχει τη λέξη “γιαούρτι” κανείς δεν σας εγγυάται τι έχετε στο κυπελάκι σας» λέει ο David Katz, ιδρυτής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης του πανεπιστημίου του Yale. «Δεν μιλάμε για εναλλακτική στο γιαούρτι αλλά στο παγωτό», προσθέτει μιλώντας στη Ηuffingtonpost.

Στις έρευνες που διεξήγαγε το Κέντρο βρήκε στο γλύκισμα αυτό πρόσθετα όπως: κόμμι γκουάρ, μαλτοδεξτρίνη, κιτρικό νάτριο, κόμμι κυτταρίνης, φωσφορικό δινάτριο και προπυλενογλυκόλη μονοεστέρες (συστατικά που ίσως δεν θα θέλατε να αναζητήσετε στο ίντερνετ για να δείτε τι είναι). Άλλα περιείχαν πηκτικές ουσίες ακόμη και από φύκη. Ενώ άλλα περιείχαν και συνθετικές ουσίες.

Όπως προσθέτει ο Katz «το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ότι κάτι είναι επιβλαβές, δε σημαίνει ότι δεν είναι. Συχνά τα πρόσθετα είναι ένας δείκτης του πόσο μακρυά είναι ένα τρόφιμο από τη φυσική του κατάσταση».

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίων πάντως συμβουλεύει εδώ και χρόνια τους καταναλωτές «αν κάτι έχει πάνω από πέντε συστατικά ή δεν αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά, μην το καταναλώσετε».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *