Ο ζουμερός χυμός με την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση που εξολοθρεύει τα βακτήρια

Η σαλμονέλα είναι ένα γνωστό υπερβακτηρίδιο που μεταδίδεται συνήθως μέσω των τροφίμων, προκαλώντας φόβο και ανησυχία, καθώς συνδέεται με μια σειρά από σοβαρά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Αυτά μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν στο νοσοκομείο και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμη και σε θάνατο. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες περιστατικά σαλμονέλλωσης παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ περίπου 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι δηλητηριάζονται κάθε χρόνο και περισσότεροι από 400 πεθαίνουν, σύμφωνα με άρθρο στους New York Times.

Το νέο εύρημα μιας ομάδας ειδικών από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, λοιπόν, για ένα συγκεκριμένο συστατικό, που μοιάζει ικανό να καταπολεμήσει τη σαλμονέλα καθώς και άλλα βακτήρια, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Microbiology Spectrum, ο χυμός ντομάτας είναι εκείνο το φυσικό συστατικό που μπορεί να μας προστατεύσει από τις βλαπτικές δράσεις μιας σειράς βακτηρίων, που προσβάλλουν το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και τα Salmonella Typhi και E. coli.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε, συγκεκριμένα, ότι ο χυμός ντομάτας περιέχει ορισμένα πεπτίδια με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητά του κατά της σαλμονέλας. Δύο πεπτίδια, ειδικότερα, το tdAMP-1 και το tdAMP-2, έδειξαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ακόμη και έναντι ανθεκτικών στα φάρμακα και υπερ-ιικών στελεχών της Salmonella Typhi. Πρόκειται για μικρές πρωτεΐνες, που δρουν διασπώντας τη βακτηριακή μεμβράνη και προκαλώντας το θάνατο των βακτηρίων. Η μέθοδος αυτή είναι διαφορετική από τον τρόπο δράσης των παραδοσιακών αντιβιοτικών, προσφέροντας μια νέα, πολλά υποσχόμενη νέα οδό για την αντιμικροβιακή θεραπεία.

Σε δεύτερο στάδιο, η μελέτη διερεύνησε τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτού του ευρήματος, δοκιμάζοντας την αποτελεσματικότητα του χυμού ντομάτας και των tdAMPs έναντι άλλων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένης της μη τυφοειδούς σαλμονέλας και της ουροπαθογόνου E. coli. Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα των προϊόντων με βάση την ντομάτα ως ένα φυσικό, προσιτό μέσο καταπολέμησης διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων.

Διαβάστε ακόμη...