Ο χάρτης των υπό έρευνα εμβολίων για τον Covid-19

Ήδη διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 και όλος ο κόσμος περιμένει την ανάπτυξη ενός εμβολίου με κομμένη την ανάσα. 

Σε πολλές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιβληθεί εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown, με απαγορεύσεις κυκλοφορίες και καραντίνες διαφόρων ειδών.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε στη δημοσιότητα έναν «χάρτη», με πηγή τη Wall Street Journal, στον οποίο παρουσιάζονται τα 9 εμβόλια για τον Covid-19 που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό έρευνα. Στον χάρτη αυτόν αναφέρονται συνοπτικά οι σημαντικές πληροφορίες γύρω από κάθε εμβόλιο, όπως το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξής τους, πότε θα είναι έτοιμα για αδειοδότηση και πότε διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, αλλά και τα στάδια στα οποία βρίσκονται οι κλινικές έρευνες του κάθε εμβολίου. 

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου με τον «χάρτη» των υπό έρευνα εμβολίων:

Σε υποσημείωσή του στην ανάρτηση του «χάρτη» των προχωρημένων εμβολίων ο Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει ότι «οι μελέτες για τη μακροχρόνια προστασία από τα εμβόλια, όπως έχουν καταγραφεί στα εγκεκριμένα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν και μετά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για συλλογή περισσότερων δεδομένων. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα δοθεί άδεια».

Τα 9 πιο προχωρημένα εμβόλια:

Πανεπιστημίου Οξφόρδης / AstraZeneca

Αναμένονται αποτελέσματα από τη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τα τέλη του 2020.

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά του COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο κορωνοϊό

CanSino Biologics/ Chinese Military Academy of Medical Science

Έλαβε μονοετή άδεια χρήσης στον κινεζικό στρατό τον Ιούνιο. 

Αναμένεται να δοκιμαστεί στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες που έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Το εμβόλιο βασίζεται στον κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος. και η δυνατότητα παραγωγής εκτιμάται στις 100 με 200 εκατ. δόσεις από το 2021.

Gamaleya Research Institute

Στοχεύουν σε έναρξη διανομής από τον Οκτώβριο. Ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik-V δεν προκαλεί παρενέργειες στο 85% των εμβολιασθέντων, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Gamaleya, που ανέπτυξε το εμβόλιο.

Johnson & Johnson

Αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ στις αρχές του 2021. Η μελέτη αναμένεται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023. Οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη πραγματοποιούνται σε 60.000 ανθρώπους. Κάποιες πρώτες, ενθαρρυντικές μελέτες έδειξαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση. 

Pfizer/BioNTech

Η εταιρεία Pfizer ευελπιστεί σε μια έγκριση του εμβολίου της εντός του Νοεμβρίου 2020 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. 

Η μελέτη για το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022. Στη δοκιμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν 30.000 άνθρωποι. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι σε περίπτωση έγκρισης υπάρχει δυνατότητα παρασκευής 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου μέχρι το τέλος του 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεις μέχρι το τέλος του 2021.

Moderna/NIAID

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Moderna πρόκειται να υποβάλει αίτηση κυκλοφορίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 (mRNA-1273). Οι δοκιμές στις οποίες συμμετέχουν 30.000 άνθρωποι βρίσκονται σε εξέλιξη. Κάποια πρώτα θετικά στοιχεία έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων.

Sinovac

Στοχεύεται η έναρξη διανομής στα τέλη του έτους. Η Sinovac προχώρησε σε δοκιμές στη νότια Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία. Δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, ενώ οι πρώτες μελέτες έδειξαν πως είναι ασφαλές. 
 

Sinopharm

Η Sinopharm ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι το εμβόλιό της πιθανόν να είναι έτοιμο για χρήση από το κοινό μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών. H εταιρεία ανάπτυξης του εμβολίου στοχεύει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στο τέλος του έτους, ενώ δεν είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης. Σε περίπτωση έγκρισης προβλέπεται δυνατότητα παρασκευής 220 εκατ. δόσεων ετησίως

Novavax

Η μελέτη φάσης ΙΙΙ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα στις ΗΠΑ. 

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι άρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία φάση κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της εναντίον του COVID-19.

Σε αυτή τη δοκιμή σκοπός είναι να συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές 18 ως 84 ετών.

 

 

Διαβάστε ακόμη...