Ο ύπνος στον… 21ο αιώνα

 
Το 2010, ο πιλότος της Air India Express κοιμήθηκε στο… τιμόνι ενώ οδηγούσε ένα αεροσκάφος με 166 επιβαίνοντες. Αποτέλεσμα: Μια εξαιρετικά ανώμαλη προσγείωση της οποίας επιβίωσαν μόλις 8 εκ των επιβαινόντων.


Τι έδειξε το πόρισμα των ερευνών; Ο πιλότος έπασχε από διαταραχές ύπνου και γι’ αυτό αποκοιμήθηκε την ώρα της πτήσης.

Και δεν είναι μόνο αυτό! Το 20% των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο οφείλονται σε κάποιο οδηγό που κοιμήθηκε την ώρα που οδηγούσε, σύμφωνα με το Αμερικανικό Center for Disease Control and Prevention.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ύπνος ήταν ίσως το τελευταίο πράγμα για το οποίο χρειαζόταν να ανησυχούμε: η τεχνολογία μίκραινε τις αποστάσεις παγκοσμίως, οι χρόνοι εκτέλεσης ενεργειών και εργασιών έτειναν προς ταχύτητες δευτερολέπτων, τα όρια ημέρας και νύχτας γίνονταν αδιόρατα.

Κάτι αυτό, κάτι οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής έκαναν τον ύπνο μια πολυτέλεια, ένα αναγκαίο «χάσιμο χρόνου» που προσπαθούσαμε να περιορίσουμε όλο και περισσότερο.

Όπως δείχνουν όμως οι έρευνες οι δυσλειτουργίες που αφορούν στον ύπνο είναι μια από τις σύγχρονες πανδημίες. Και φυσικά, ως συνέπεια, η βιομηχανία των υπνωτικών χαπιών γνωρίζει τη χρυσή της εποχή.

Οι ειδικοί κρούουν κώδωνα κινδύνου! Ενώ η λίστα με τις συνέπειες του κακού ύπνου είναι ατελείωτη.

Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, ο ύπνος είναι τόσο αναγκαίος για τον άνθρωπο που είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι νομίζουμε να αποκατασταθούν οι διαταραχές που τον πλήττουν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *