Ο ύπνος καθαρίζει το μυαλό από τις τοξίνες

8CABB6EE70A81C08B81C45FA6407A831.jpg

  Έρευνες έδειξαν ότι το μυαλό χρησιμοποιεί τον ύπνο για να καθαρίσει τις τοξίνες που έχουν μαζευτεί στη διάρκεια μίας ημέρας σκληρής σκέψης.

Μάλιστα, τα μέλη της αμερικανικής ερευνητικής ομάδας πιστεύουν ότι αυτό το σύστημα της «αποβολής των απορριμμάτων» είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κοιμόμαστε.

Επίσης, θεωρούν ότι η «αποτυχία» ενός οργανισμού να καθαρίσει μέρος αυτών των τοξικών πρωτεϊνών μπορεί να παίζει ρόλο σε κάποιες εγκεφαλικές δυσλειτουργίες. Η έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science έδειξε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται στη διάρκεια του ύπνου ώστε να διευρυνθούν τα κενά μεταξύ των νευρώνων και να επιτραπεί στα υγρά να καθαρίσουν το μυαλό.

Μία μεγάλη απορία που βασάνιζε πάντα όσους ερευνούσαν τα ζητήματα του ύπνου είναι το γιατί η φύση έχει προνοήσει ώστε να κοιμούνται τα ζώα τη στιγμή που στη διάρκειά του μένουν ευάλωτα στους «εχθρούς» τους.

Μία απάντηση είναι η γνώση – που έχει φανεί μέσω ερευνών – ότι ο ύπνος παίζει τεράστιο ρόλο στην ταξινόμηση των εμπειριών και στη μάθηση. Επιπλέον όμως η εν λόγω ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Rochester θεωρεί ότι το να «νοικοκυρεύει» το μυαλό είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του ύπνου.

Η ερευνήτρια Δρ. Maiken Nedergaard εξήγησε ότι το καθάρισμα είναι από τις βασικές ανάγκες του μυαλού μας αλλά δεν μπορεί να γίνει όσο είμαστε ξύπνιοι. Προσέθεσε επίσης ότι είναι σαν να κάνουμε ένα πάρτι, μπορούμε να διασκεδάζουμε τους καλεσμένους μας ή να καθαρίζουμε το σπίτι, αλλά δεν γίνεται να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *