Ο ύπνος είναι το «πλυντήριο» του εγκεφάλου

41388966056F495F38010B6080337886.jpg

  Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον ύπνο για να διώξει τις τοξίνες που αποκτά ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως διαπίστωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτό το σύστημα «αποβολής τοξινών» είναι θεμελιώδες για τον ύπνο.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύεται στο Science, έδειξε πως τα εγκεφαλικά κύτταρα συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου αφήνοντας χώρο στα «κενά» μεταξύ των νευρώνων επιτρέποντας τον «καθαρισμό» του εγκεφάλου.

Διατυπώνουν επίσης την εκτίμηση, σύμφωνα με το BBC, πως η αποτυχία καθαρισμού κάποιων τοξικών πρωτεϊνών μπορεί να παίζει ρόλο στις εγκεφαλικές διαταραχές.

Ένα μεγάλο ερώτημα για τους ερευνητές που ασχολούνται με τον ύπνο είναι το γιατί τα ζώα κοιμούνται αφού αυτό τα αφήνει εντελώς εκτεθειμένα στους πιθανούς θηρευτές. Ίσως αυτή να είναι η απάντηση.

Έχει ήδη διαπιστωθεί πως ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στο «χτίσιμο» της μνήμης στον εγκέφαλο και τη μάθηση, ωστόσο η ομάδα των επιστημόνων στο University of Rochester εκτιμά πως ίσως ο βασικός λόγος της ύπαρξης του ύπνου είναι ο «καθαρισμός» του εγκεφάλου.

«Ο εγκέφαλος διαθέτει περιορισμένη ενέργεια και φαίνεται πως πρέπει να επιλέγει μεταξύ δύο λειτουργιών- να είναι ξύπνιος και να έχει συνειδητότητα ή να κοιμάται και να αυτοκαθαρίζεται», δήλωσε ο ερευνητής Maiken Nedergaard.

«Είναι σαν να έχεις πάρτι: ή θα ψυχαγωγείς τους καλεσμένους σου ή θα καθαρίζεις το σπίτι, και τα δύο μαζί ταυτόχρονα δεν γίνονται», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματά τους βασίζονται στην περσινή ανακάλυψη πως ο εγκέφαλος έχει το δικό του «αποχετευτικό σύστημα» το οποίο μεταφέρει τις άχρηστες ουσίες εκτός εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το εν λόγω σύστημα- στα ποντίκια που μελέτησαν- ήταν δέκα φορές πιο δραστήριο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *