Ο ύπνος διώχνει τις… φοβίες

9D7C2D3779AC543829899F733A2F257A.jpg

  Θυμάστε το παλιό νανούρισμα που έλεγε «Νάνι νάνι κι όπου το πονεί να γιάνει»; Λοιπόν ερευνητές από Northwestern University στο Σικάγο το έκαναν πράξη. Κατάφεραν να μειώσουν τις φοβίες 15 ασθενών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του σταδίου που ονομάζουμε «βαθύ ύπνο» και βοηθά κυρίως στην εμπέδωση αναμνήσεων, οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, να διώξουν τις φοβιστικές αναμνήσεις και έτσι με αυτή την ιδιότυπη υπνοθεραπεία να απαλλάξουν τους ασθενείς-εθελοντές από τις φοβίες τους (σε κάποιο βαθμό).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της σταδιακής έκθεσης στην φοβία που αντιμετώπιζαν, τη συνέδεσαν με συγκεκριμένες μυρωδιές και χρησιμοποίησαν επιπλέον και μικρά ηλεκτροσόκ.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου απελευθέρωσαν τις συγκεκριμένες μυρωδιές που συνδέθηκαν με το αντικείμενο του φόβου τους. Οι μετρήσεις τους βασίστηκαν τόσο στα επίπεδα ιδρώτα (ένδειξη φόβου) όσο και σε μαγνητικές τομογραφίες για να εντοπίσουν την πτώση στα επίπεδα φόβου τους. Ίσως στο μέλλον να μπορούμε να διώξουμε ό,τι μας φοβίζει με έναν καλό ύπνο.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *