Ο τύπος της σχέσης καθορίζει τη χρήση προφυλακτικού

B40BEFEF66EF7C2BF4222B7643E0FD7D.jpg

  Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών γύρω από τη σημασία του ασφαλούς σεξ, τόσο για θέματα υγείας, αλλά και για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το Reuters μόλις το 14% των ζευγαριών, που δηλώνουν ότι έχουν σοβαρή σχέση, χρησιμοποιούν τακτικά προφυλακτικό, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο ένα τρίτο για τα ζευγάρια που διατηρούν περιστασιακούς δεσμούς.

Φαίνεται λοιπόν, πως τα ζευγάρια που διατηρούν σοβαρούς δεσμούς, δε δεσμεύονται καθόλου με… τη χρήση του προφυλακτικού, ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όσοι έχουν περιστασιακές σχέσεις χρησιμοποιούν προφυλακτικό μόνο στο 33,5% των περιπτώσεων.

Ολλανδοί ερευνητές ζήτησαν από 2.144 άντρες και γυναίκες να τους μιλήσουν για τη σεξουαλική τους ζωή με τους τελευταίους τέσσερις πιο πρόσφατους σεξουαλικούς τους συντρόφους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η χρήση προφυλακτικού στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια επηρεάζεται περισσότερο από τον τύπο της σχέσης που έχουν, παρά από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το φύλο τους.

Η συχνότητα της χρήσης του προφυλακτικού άρχιζε να περιορίζεται καθώς προχωρούσε μια σχέση και τα ζευγάρια έμεναν μαζί για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι –σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα- όσο πιο ενεργό σεξουαλικά ήταν ένα ζευγάρι, τόσο ελαχιστοποιούνταν η πιθανότητα να χρησιμοποιεί προφυλακτικό, είτε η σχέση τους χαρακτηριζόταν «σοβαρή», ή «περιστασιακή».

Για παράδειγμα, τα ζευγάρια που πειραματίζονταν με ουσίες που είχαν κάποια σχέση με το σεξ, ή με το πρωκτικό σεξ ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν «ακανόνιστη χρήση προφυλακτικού». Επίσης, τα ζευγάρια της ίδιας εθνικότητας ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση σε ό,τι αφορά τα μηνύματα δημόσιας υγείας γύρω από τη χρήση προφυλακτικών, αν για παράδειγμα αυτά εστίαζαν περισσότερο στον τύπο των ζευγαριών που είναι λιγότερο πιθανό να τα χρησιμοποιήσουν, αναφέρει το Reuters.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sexually Transmitted Infections, αλλά δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν ξεκαθάρισε τις παραμέτρους γύρω από την «ακανόνιστη χρήση».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *