Ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές στο Karolinska Institutet, στη Σουηδία, εξέτασαν τη διαθέσιμη έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της διατροφής της μητέρας και του παιδιού κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές εξέτασαν 5.935 άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε ιατρικά περιοδικά μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Από το σύνολο των μελετών, 96 μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη μετα-ανάλυση καθώς περιείχαν αποτελέσματα σχετικά με τη διατροφή και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά και ήταν επαρκούς ποιότητας. Συνολικά, αξιολογήθηκαν 26 διαιτητικοί παράγοντες, όπως ο θηλασμός, η ηλικία εισαγωγής σε διαφορετικά τρόφιμα, η μητρική έκθεση σε θρεπτικά συστατικά και η παιδική διατροφή.

Οι μελέτες με τα ισχυρότερα στοιχεία έδειξαν ότι ο μακρύτερος θηλασμός και η καθυστερημένη εισαγωγή της γλουτένης στη διατροφή του παιδιού συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1. Για βρέφη που θηλάζουν για τουλάχιστον έξι έως 12 μήνες, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 ήταν 61% χαμηλότερος από ό, τι σε άλλα μωρά. Τα μωρά που είχαν καταναλώσει γλουτένη σε ηλικία τριών έως έξι μηνών είχαν 64% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 από εκείνα που είχαν καταναλώσει νωρίτερα γλουτένη.

Η ανασκόπηση βρήκε επίσης στοιχεία μέτριας ποιότητας για συσχέτιση με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά που θηλάζανε αποκλειστικά για τουλάχιστον δύο μήνες και είχαν αργότερα εισαγωγή στο αγελαδινό γάλα (μετά την ηλικία των δύο έως τριών μηνών) και τα φρούτα (ηλικίας τεσσάρων έως έξι μηνών αντί νωρίτερα).

Υπήρχε επίσης συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και κατανάλωση τουλάχιστον δύο έως τριών μερίδων προϊόντων με βάση το αγελαδινό γάλα ημερησίως κατά την παιδική ηλικία, αλλά αυτό το εύρημα είχε χαμηλή βεβαιότητα στοιχείων και θα πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή, σύμφωνα με την ερευνητές. Οι μελέτες έδειξαν επίσης προστατευτική επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη βρεφική ηλικία. Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συσχετίστηκε με τον διαβήτη τύπου 1 στο μωρό της.

Διαβάστε ακόμη...