Ζήσης Ψάλλας
Ο θηλασμός είναι γνωστό ότι είναι σημαντικός για την ανοσολογική ανάπτυξη ενός μωρού και συνδέεται επίσης με πολυάριθμα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.
Αλλά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αρκετά γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών που θηλάζουν είναι καλύτερα εξοπλισμένο σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονται με γάλα του εμπορίου.
Μια δίνει κάποια απάντηση. Ο θηλασμός είναι σημαντικός για τη βοήθεια των μωρών στην ανάπτυξη σημαντικών ανοσοκυττάρων τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος και κοπράνων μιας ομάδας 38 υγιών ζευγαριών μητέρων – μωρών. Όλα τα μωρά στη μελέτη γεννήθηκαν με καισαρική τομή και δείγματα ελήφθησαν κατά τη γέννηση και τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση.
Διαπιστώθηκε ότι ο πληθυσμός των ρυθμιστικών Τ κυττάρων ήταν σχεδόν διπλάσιος σε βρέφη που θηλάζουν σε ηλικία τριών εβδομάδων σε σύγκριση με τα μωρά που τρέφονταν με φόρμουλα (γάλα του εμπορίου).
Αυτό δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των μωρών είναι καλύτερα εξοπλισμένο να γνωρίζει σε ποια μικρόβια πρέπει να επιτεθεί και ποια είναι αβλαβή για το σώμα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας και του μωρού είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με κύτταρα που κινούνται μέσω του πλακούντα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα συνεχίζει να αλληλεπιδρά μετά τη γέννηση μέσω του θηλασμού. Αυτό ανακαλύφθηκε με την απομόνωση των ανοσοκυττάρων τόσο από τη μητέρα όσο και από το μωρό, τα οποία αναπτύχθηκαν μαζί στο εργαστήριο.
Τα κύτταρα του μωρού είχαν λιγότερες πιθανότητες να "δουν" τα κύτταρα της μητέρας ως ξένα εάν το μωρό θηλάζονταν σε σύγκριση με το αν τρέφονταν με γάλα του εμπορίου -ένα αποτέλεσμα που προκαλείται από ρυθμιστικά Τ κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού "ανέχεται" αυτά τα μητρικά κύτταρα από το μητρικό γάλα και δεν προκαλεί ανοσολογική αντίδραση, όπως θα έκανε με οποιοδήποτε άλλο ξένο κύτταρο.
Η πρώιμη ανάπτυξη ρυθμιστικών Τ κυττάρων είναι πιθανό να είναι βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική ανοσολογική λειτουργία στην μετέπειτα ζωή. Αυτή η απόκριση είναι απαραίτητη για την πρόληψη των αλλεργιών, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί ανεπιθύμητη αντίδραση έναντι αβλαβών ουσιών και μείωση του κινδύνου αυτοάνοσων διαταραχών (όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε όργανα του σώματος).