Ο συνδυασμός που κόβει το κάπνισμα

B25AD7B4CDC84FA0D6CC12E1FA2348A5.jpg

  Τα φάρμακα βαρενικλίνη και βουπροπιόνη όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό – πάντα με τις οδηγίες του γιατρού – αυξάνουν τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων (53%) συγκριτικά με τη λήψη μόνο της βαρενικλίνης (43%), υποστηρίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of the American Medical Association.

Για τους πιο εξαρτημένους και βαρείς καπνιστές ο συνδυασμός των δυο φαρμάκων, που δρουν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, θα αυξήσει τα ποσοστά επιτυχούς διακοπής του τσιγάρου υποστηρίζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Jon Ebbert καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική Mayo στο Rochester.

Βέβαια σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη σε 315 καπνιστές, ένα χρόνο μετά την επιχειρούμενη διακοπή του καπνίσματος οι περισσότεροι καπνιστές ανάβουν ξανά τσιγάρο. Φαίνεται όμως ότι εκείνοι που ακολούθησαν τη συνδυαστική θεραπεία εξακολούθησαν να απέχουν σε ποσοστό 30% συγκριτικά με εκείνους που πήραν μόνο βαρενικλίνη – 24%.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι υπόθεση μόνο ενός ή περισσότερων φαρμάκων προειδοποιούν οι ειδικοί. Για το σπάσιμο της συνήθειας απαιτείται αλλαγή της συμπεριφοράς και ισχυρή θέληση.

Ένα δισεκατομμύριο καπνιστές!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται επίσης στην Journal of the American Medical Association από το αμερικανικό IHME (University of Washington’s Institute for Health Metrics and Evaluation) ο αριθμός των καπνιστών διεθνώς πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο. Το 2012, 967 εκατομμύρια άνθρωποι κάπνιζαν καθημερινά συγκριτικά με 721 εκατομμύρια το 1980, βάσει στοιχείων από 187 χώρες.

Οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση αυτή στη συνολική αύξηση του πληθυσμού της γης. Από την άλλη μεριά όμως σημειώνουν ότι το ποσοστό όσων καπνίζουν έχει μειωθεί. Σήμερα καπνίζουν τρεις στους δέκα άνδρες (31%) και μια στις 20 γυναίκες (6%) συγκριτικά με τέσσερις στους δέκα άνδρες (41%) και μια στις δέκα γυναίκες (10%) το 1980.

Σε ότι αφορά την υγεία των καπνιστών το μεγαλύτερο τίμημα σύμφωνα με τους ερευνητές πληρώνουν οι χώρες στις οποίες υπάρχει υψηλό ποσοστό καπνιστών στον πληθυσμό και μεγάλη κατανάλωση τσιγάρων στις οποίες ανήκει η Ελλάδα, αλλά και η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Κουβέιτ, οι Φιλιππίνες, η Ρωσία, η Ελβετία και η Ουρουγουάη.

«Παρά τη μεγάλη πρόοδο στο ζήτημα του ελέγχου του τσιγάρου, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και διευθυντής του IHME δρ Christopher Murray.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *