Θάνος Ξυδόπουλος
Μελέτη διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δραστηριότητα στα νευρικά κύτταρα στην περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί η κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο Takotsubo (TTS).
Το Τακοτσούμπο, επίσης γνωστό ως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική προσωρινή αποδυνάμωση των καρδιακών μυών που κάνει την αριστερή κοιλία της καρδιάς να διογκωθεί στο κάτω μέρος, ενώ ο λαιμός παραμένει στενός, δημιουργώντας ένα σχήμα που μοιάζει με μια ιαπωνική παγίδα χταποδιού, από την οποία πήγε το όνομα.
Η μελέτη εξέτασε τις εγκεφαλικές σαρώσεις χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων F-φθοριοδεοξυγλυκόζης / υπολογιστική τομογραφία (PET-CT) για την αξιολόγηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας πριν από την ανάπτυξη του Τακοτσούμπο.
Οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε σαρώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μεταξύ των ετών 2005 και 2019. Οι περισσότεροι από αυτούς έκαναν τις σαρώσεις για να δουν εάν είχαν καρκίνο και οι σαρώσεις αξιολόγησαν επίσης τη δραστηριότητα των κυττάρων του αίματος στο μυελό των οστών. Οι ερευνητές συνέκριναν 41 άτομα που εμφάνισαν Τακοτσούμπο μεταξύ έξι μηνών και πέντε ετών μετά τη σάρωση και 63 άτομα που δεν το έκαναν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εμφάνισαν Τακοτσούμπο είχαν υψηλότερη σχετιζόμενη με το άγχος δραστηριότητα αμυγδαλής κατά την αρχική σάρωση (ως αναλογία της αμυγδαλικής δραστηριότητας προς τη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες). Όσο υψηλότερο ήταν το αμυγδαλικό σήμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης Τακοτσούμπο.
Η διαδικασία με την οποία το στρες προκαλεί Τακοτσούμπο δεν είναι καλά κατανοητή αλλά μπορεί να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό πολλαπλών οργάνων ξεκινώντας με την ενεργοποίηση των ευαίσθητων στο στρες ιστών του εγκεφάλου. Αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα προκαλεί με τη σειρά της πολλά επιπλέον συμβάντα, όπως απελευθέρωση ορμονών του στρες, ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και απελευθέρωση φλεγμονωδών κυττάρων, καθένα από τα οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του Τακοτσούμπο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.