Ο ρόλος του νερού στο αδυνάτισμα

AC1E22450A7EE37394AE96985C5AB6E3.jpg

  Οι άνθρωποι που είναι σε δίαιτα και πίνουν αρκετό νερό πετυχαίνουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση παλιότερων ερευνών.

Η Rebecca Muckelbauer, ερευνήτρια στην Πανεπιστημιακή Κλινική Charité του Βερολίνου και επικεφαλής της ανασκόπησης των ερευνών που σχετίζονταν με την απώλεια βάρους και την κατανάλωση νερού, δήλωσε ότι πολύς κόσμος την ρωτούσε αν πίνοντας νερό θα μπορούσε να χάσει ευκολότερα βάρος, αλλά η ίδια δεν γνώριζε την απάντηση. Έτσι, μαζί με τους συνεργάτες της αποφάσισαν να αναλύσουν όλες τις σχετικές έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Μια έρευνα είχε δείξει ότι άνθρωποι μέσης ηλικίας που έπιναν δυο ποτήρια νερό πριν το φαγητό έχασαν περίπου 2 κιλά περισσότερα από τους υπόλοιπους. Σε άλλη μελέτη φάνηκε ότι οι γυναίκες που αύξησαν την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια δίαιτας έχασαν περισσότερα κιλά συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από ένα λίτρο νερό την ημέρα.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο το νερό συμβάλλει στην προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε. Μια πιθανότητα είναι ότι η κατανάλωση νερού περιορίζει το αίσθημα της πείνας, επειδή γεμίζει το στομάχι και προκαλεί γρήγορα κορεσμό.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι η λεγόμενη «θερμογένεση που προκαλείται από το νερό», σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση νερού αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες του σώματος. Παρ’ όλα αυτά, το φαινόμενο αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM) συστήνει στους ενήλικες την κατανάλωση 2,7-3,7 λίτρων νερού την ημέρα, μέρος του οποίου μπορεί να προέρχεται από τις τροφές ή άλλα ροφήματα.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι πίνουν περισσότερο νερό από το μέσο όρο, ενώ άλλοι μελετητές δεν έχουν συμφωνούν με αυτόν τον συσχετισμό.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως ότι αν και δεν διαθέτουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού μειώνει το βάρος, το να πίνουμε νερό έχει σίγουρα πολλά άλλα αποδεδειγμένα οφέλη. Μάλιστα, οι αμερικανοί προσλαμβάνουν καθημερινά από την κατανάλωση αναψυκτικών περίπου 400-500 θερμίδες, οπότε η αντικατάσταση των αναψυκτικών με νερό θα ήταν γι’ αυτούς μια πολύ καλή ιδέα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *