Ο ρόλος του… καναπέ στην ψυχική μας υγεία

KANAPES-656x410.jpg

Κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ σας; Μη βιαστείτε να απαντήσετε, γιατί σύμφωνα με μια νέα έρευνα όσοι κάθονται για πολλές ώρες μέσα στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας – όπως άγχος – που έχουν αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Έρευνες που έγιναν σε ενήλικες και εφήβους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λεγόμενοι «couch potatoes», δηλαδή όσοι περνούν ατελείωτες ώρες παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή, σερφάροντας στο διαδίκτυο ή βλέποντας τηλεόραση είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από εξουθενωτικές «επιθέσεις» άγχους.

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως οι μαθητικές εξετάσεις, η απόκτηση ενός παιδιού, μια νέα εργασία, ή μια ιατρική διάγνωση.

Ωστόσο, αυτοί που υποφέρουν από άγχος μπορεί να αισθάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού τον περισσότερο καιρό, ανησυχώντας υπερβολικά για διάφορα πράγματα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινότητά τους.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα, όπως αυξημένους καρδιακούς παλμούς, δυσκολία στην αναπνοή, «σφιχτούς» μύες και πονοκεφάλους.

Παχυσαρκία, καρδιακές ασθένειες, διαβήτης τύπου 2, απώλεια οστικής μάζας, είναι επίσης μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει κανείς.

Η νέα αυτή έρευνα, που επικαλείται η Daily Mail, έρχεται να προσθέσει επιπλέον «δεινά» στον κατάλογο των δεινών που συνδέονται ολοένα και περισσότερο με το άραγμα στον καναπέ και σχετίζονται με τις επιδράσεις του «αράγματος» στην ψυχική υγεία.

«Βλέπουμε μια αύξηση στα συμπτώματα άγχους στη σύγχρονη κοινωνία, η οποία φαίνεται να είναι παράλληλη με την αύξηση της καθιστικής συμπεριφοράς. Γι’ αυτό θέλαμε να δούμε αν αυτοί οι δύο παράγοντες συνδέονται στην πραγματικότητα» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια και λέκτορας στο πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, Megan Teychenne.

«Επίσης, δεδομένου ότι η έρευνα έχει δείξει θετική συσχέτιση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και καταθλιπτικών συμπτωμάτων, αυτό ήταν άλλο ένα θεμέλιο για την περαιτέρω διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και των συμπτωμάτων άγχους» πρόσθεσε η ίδια.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 9 μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ του καθιστικού τρόπου ζωής και του άγχους. Σε τέσσερις από αυτές, ο συνολικός χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άγχους.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες συμπεριφοράς που μπορεί να σχετίζονται με το άγχος, έτσι ώστε να αναπτύξουμε τις κατάλληλες στρατηγικές πρόληψης/αντιμετώπισης. Η μελέτη μας έδειξε, ότι τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, δείχνουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ του χρόνου παραμονής σε καθιστική θέση και τα συμπτώματα άγχους» κατέληξε η ίδια, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *