Ο ρόλος των βιταμινών στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού

Ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και της προετοιμασίας, είναι μία σειρά βιταμινών.


Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυξημένες συγκεντρώσεις υπάρχουν στο σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης, στα πλήρη δημητριακά πρωινού, στο αβγό, στο κρέας, στη μαγιά μπίρας, στη ζύμη, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα όσπρια. Η Β12 είναι σημαντική και για τη σωστή αιμοποίηση και ευρίσκεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_110.jpeg

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για τη λειτουργία του εγκεφάλου, η C για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, η έλλειψη της Α έχει ως αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού και η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών.

Χρήσιμες είναι η βιοτίνη και το παντοθενικό οξύ. Εξαιρετικές διαιτητικές πηγές βιοτίνης είναι το συκώτι, η σόγια, η μαγιά, ο κρόκος αβγού. Το συκώτι, η μαγιά μπίρας, ο κρόκος αβγού είναι αρκετά καλές πηγές παντοθενικού οξέος.

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.

Η έλλειψη της βιταμίνης Α έχει ως αποτέλεσμα την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη περιέχεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα, τα κίτρινα λαχανικά, το συκώτι και το αβγό.

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση λιπιδίων που συνιστά ανοσοκατασταλτική διεργασία και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυξημένες συγκεντρώσεις της βρίσκονται στο φρέσκο φυτικό λάδι, στο ελαιόλαδο, στο φύτρο σταριού, στα πλήρη δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς ? φιστίκια.

Το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος είναι σημαντικά για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, την αύξηση του αιματοκρίτη και τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος.

Τρόφιμα πλούσια σε αφομοιώσιμο σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, η σπλήνα, τα οστρακοειδή, τα αβγά. Φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, η σόγια, το πιτυρούχο ψωμί, το σπανάκι, το κουνουπίδι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το φύτρο σταριού. Ο σίδηρος των φυτικών τροφών μεταβολίζεται πιο δύσκολα, η ικανότητα όμως του οργανισμού σας να τον επεξεργάζεται μπορεί να αυξηθεί εάν πιείτε ταυτόχρονα ένα φρέσκο χυμό πορτοκάλι, που μόλις στύψατε.

Ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήματος. Αυξημένες συγκεντρώσεις ασβεστίου υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φώσφορος περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πλήρη δημητριακά, στα αβγά, στο κρέας, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς. Μαγνήσιο περιέχουν οι μπανάνες, τα πλήρη δημητριακά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα λαχανικά.

Το κρέας, τα οστρακόδερμα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι καλές πηγές βιοδιαθέσιμου ψευδαργύρου. Αυξημένες συγκεντρώσεις σεληνίου βρίσκονται σε κρέατα, θαλασσινά, αβγά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *