Ο ρόλος της αιμοσφαιρίνης στην παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο

Ζήσης Ψάλλας

Μια φινλανδική μελέτη υποστηρίζει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να προστατεύουν από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. 

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στο αίμα που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. "Βρήκαμε μια σαφή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αιμοσφαιρίνης και των βασικών καρδιαγγειακών χαρακτηριστικών και οι συσχετίσεις έγιναν πιο έντονες στα ηλικιωμένα άτομα", ανέφερε ο καθηγητής Juha Auvinen.

Η επίδραση της χαμηλότερης αιμοσφαιρίνης που παρατηρείται στη μελέτη σχετίζεται με μια ήπια ανεπάρκεια οξυγόνου στο σώμα και τo λεγόμενο παράγοντα απόκρισης στην υποξία (HIF: Hypoxia-Inducible Factor) που ενεργοποιείται. 

Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι ένα καλό μέτρο της ικανότητας του οργανισμού να μεταφέρει οξυγόνο. Μια ήπια έλλειψη οξυγόνου ενεργοποιεί την απόκριση HIF, που καθιστά τον ενεργειακό μεταβολισμό του σώματος λιγότερο οικονομικό και προστατεύει από την παχυσαρκία και τον δυσμενή μεταβολισμό.

Η ερευνητική ομάδα έχει δείξει σε προηγούμενη έρευνα ότι ο HIF προστατεύει τα ποντίκια από την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, το λιπώδες ήπαρ και την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών).

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε τώρα είναι η πρώτη στην οποία δείχνει μια σχέση μεταξύ ανεπάρκειας οξυγόνου και ευρέος φάσματος μεταβολικών δεικτών υγείας στους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ότι ο HIF μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεταβολική υγεία των ανθρώπων. Οι ερευνητές είπαν: «Γνωρίζουμε ήδη ότι σε άτομα που ζουν πολύ πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου προκαλούν μακροχρόνια ενεργοποίηση του HIF. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο αδύνατοι, έχουν καλύτερη ανοχή στη ζάχαρη και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου».

Ένα βασικό ερώτημα είναι: πώς να μειώσετε τα επίπεδα οξείδωσης του σώματος ώστε να επιτύχετε μια μόνιμη ενεργοποίηση χαμηλού επιπέδου του HIF και, επομένως, την προστασία από την παχυσαρκία; Tα ένζυμα HIF που προκαλούν υποξική απόκριση θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως στόχοι κατά της παχυσαρκίας μέσω μεταβολικών φαρμάκων. Επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Ασία για τη θεραπεία της νεφρικής αναιμίας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Διαβάστε ακόμη...