Ο ρόλος της εναλλακτικής ιατρικής στην εξωσωματική γονιμοποίηση

 
Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος σε θέματα γονιμότητας είναι ο διαπιστευμένος ιατρός που μετά την ολοκλήρωση της ειδίκευσής του στην Γυναικολογία έχει συνεχίσει την μετεκπαίδευσή του στον τομέα της Αναπαραγωγής. Έχει εκπαιδευτεί με τις αρχές και τους κανόνες της Δυτικής Ιατρικής και χρησιμοποιεί τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους προκειμένου να διαγνώσει την αιτία της υπογονιμότητας προκειμένου να δώσει λύση -όπου απαιτείται- σε δεύτερο χρόνο.


Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος χρησιμοποιεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα και σχεδιάζει εξατομικευμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών προσαρμοσμένο πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του ζευγαριού που απευθύνεται σε αυτόν. Κάθε μεθοδολογία και φαρμακευτική αγωγή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και ελεγμένη με επιστημονικές έρευνες ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Στον αντίποδα της κλασσικής Ιατρικής υπάρχουν οι πρακτικές της εναλλακτικής Ιατρικής για τις περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες έρευνες αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους παρά μόνο μεμονωμένες προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που κατέφυγαν σε αυτήν και έμειναν ευχαριστημένοι. Η εναλλακτική Ιατρική κατά κανόνα αντιτίθεται στην χρήση των χημικών φαρμάκων που χρησιμοποιεί η κλασσική Ιατρική και προτείνει άλλες μεθόδους αποκατάστασης της ισορροπίας του οργανισμού, η διαταραχή της οποίας εκδηλώνεται με την ασθένεια.

Παρά την ασυμφωνία της με την μεθοδολογία της κλασσικής Ιατρικής, η εναλλακτική ιατρική αποδέχεται την σύμπραξη και των δύο προσεγγίσεων με στόχο το μέγιστο θεραπευτικό όφελος για το άτομο που το επιθυμεί. Στην περίπτωση της υπογονιμότητας ειδικότερα, η εναλλακτική Ιατρική έχει να προσφέρει κατά κύριο λόγο την χρήση φυτικών σκευασμάτων ως συμπληρώματα διατροφής και τεχνικές που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του άγχους, την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας και την εξισορρόπηση σώματος και ψυχής.

Η εναλλακτική Ιατρική δεν κάνει διερεύνηση του αίτιου της υπογονιμότητας ούτε προσφέρει λύσεις σε θέματα που σχετίζονται με ανατομικά προβλήματα, τα οποία μόνο ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει με την ενδεδειγμένη για κάθε περίπτωση χειρουργική μέθοδο. Παρ’ όλα αυτά αν το ζευγάρι το επιθυμεί μπορεί να το συζητήσει με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο και να επιλέξουν από κοινού την κατάλληλη για το ίδιο μέθοδο εναλλακτικής Ιατρικής.

Η Ομοιοπαθητική με την χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ο Βελονισμός με την ενεργοποίηση μέσω χρήσης ειδικών βελονών στις θέσεις των μεσημβρινών, η Ρεφλεξιολογία με την εφαρμογή ειδικών μαλάξεων σε συγκεκριμένες περιοχές των πελμάτων (ζώνες) και η Ολιστική Ιατρική είναι ορισμένες μόνο από τις εναλλακτικές που υπάρχουν και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με την κλασσική Ιατρική. Αν το ζευγάρι εκφράσει την επιθυμία να χρησιμοποιήσει παράλληλα με τις διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και μία από τις παραπάνω εναλλακτικές, ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος θα συζητήσει μαζί τους και θα τους προτείνει την εναλλακτική, που θα έχει το μέγιστο ευεργετικό αποτέλεσμα για το ίδιο.

Η χρήση των εναλλακτικών μεθόδων σε καμία περίπτωση δεν καταργεί, ούτε τροποποιεί τα πρωτόκολλα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς ο στόχος τους είναι η ψυχική και η σωματική ευεξία και η ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων. Υπάρχουν σαφή όρια και περιορισμοί στην χρήση τους ενώ η επιλογή του εναλλακτικού θεραπευτή με αυστηρά κριτήρια αναφορικά με την εκπαίδευσή του και την συμμετοχή του στους αναγνωρισμένους συλλόγους του κλάδους του είναι αυτονόητη.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος σε θέματα γονιμότητας προσεγγίζει κάθε ζευγάρι ως μία ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση σχεδιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών αποκλειστικά πάνω στις ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά του. Είναι ανοιχτός στην επικουρική χρήση των εναλλακτικών μεθόδων και είναι ο πλέον κατάλληλος για να καθοδηγήσει το ζευγάρι σωστά και υπεύθυνα στις πλέον ασφαλείς επιλογές μεγιστοποιώντας από κοινού τις πιθανότητες ευτυχούς έκβασης των συντονισμένων προσπαθειών τους.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *