Ζήσης Ψάλλας
Ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των συμπτωμάτων λόγω λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού, όπως ο βήχας, η συμφόρηση και ο πονόλαιμος και να μειώσει τη διάρκεια της νόσου, προτείνει μια ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Open.
Ο ψευδάργυρος παίζει βασικό ρόλο στην ανοσία, τη φλεγμονή, τον τραυματισμό των ιστών, την αρτηριακή πίεση και τις αποκρίσεις των ιστών στην έλλειψη οξυγόνου. Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργήσει σημαντικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας για την πιθανή πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.
Περιλήφθηκαν 28 κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή 5446 ενηλίκων, δημοσιευμένες σε 17 αγγλικές και κινεζικές βάσεις δεδομένων έρευνας έως τον Αύγουστο του 2020. Καμία από τις δοκιμές δεν εξέτασε συγκεκριμένα τη χρήση ψευδαργύρου για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19.
Τα πιο κοινά σκευάσματα ψευδαργύρου που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι παστίλιες ακολουθούμενες από ρινικά σπρέι και πηκτώματα που περιέχουν είτε οξικό ψευδάργυρο είτε γλυκονικά άλατα. Οι δόσεις διέφεραν ανάλογα με το σκεύασμα και με το αν ο ψευδάργυρος χρησιμοποιήθηκε για πρόληψη ή θεραπεία.
Η συγκεντρωτική ανάλυση των αποτελεσμάτων 25 δοκιμών έδειξε ότι σε σύγκριση με την εικονική θεραπεία, οι παστίλιες ψευδαργύρου ή το ρινικό σπρέι απέτρεψαν 5 λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε 100 άτομα το μήνα. Τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης πιο σοβαρών συμπτωμάτων, όπως πυρετός και ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη. Αυτό όμως βασίζεται σε τρεις μόνο μελέτες.
Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα υποχώρησαν 2 ημέρες νωρίτερα με τη χρήση ψεκασμού ψευδαργύρου ή με υγρή σύνθεση που λαμβάνεται κάτω από τη γλώσσα (υπογλώσσια) σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της νόσου, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν υπογλώσσιο ή ρινικό σπρέι ψευδάργυρου είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν από εκείνους που χρησιμοποίησαν εικονικό φάρμακο: 19 ακόμη ενήλικες στους 100 ήταν πιθανό να εξακολουθήσουν να έχουν συμπτώματα μια εβδομάδα αργότερα, αν δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα ψευδαργύρου.
Οι παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του ερεθισμού του στόματος/μύτης, ήταν περίπου 40% πιο πιθανές μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούσαν ψευδάργυρο, αλλά δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες στις 25 δοκιμές.
Η ποιότητα, το μέγεθος και ο σχεδιασμός των μελετών που συμπεριλήφθηκαν διέφεραν σημαντικά.