Ο ψευδάργυρος μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για νέες θεραπείες κατά του διαβήτη

Ζήσης Ψάλλας

Ο διαβήτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις. Λόγω της βλάβης που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία, τα άτομα με διαβήτη έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παθήσεις όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικό επεισόδιο και αγγειακή άνοια.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Alan Stewart της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του St Andrews, εξέτασαν το ρόλο του ψευδαργύρου σε αυτές τις διαδικασίες.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες στο σώμα. Μία από τις λειτουργίες του είναι να βοηθήσει στην πήξη του αίματος μετά από τραυματισμό.

Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως εκείνα με διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία, η πήξη του αίματος μπορεί να εμφανιστεί συχνότερα χωρίς να απαιτείται, προκαλώντας βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και οδηγώντας σε σοβαρές καταστάσεις υγείας όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Chemical Science, διαπίστωσε ότι η μεταφορά ψευδάργυρου στο αίμα είναι υπό κίνδυνο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 λόγω των αυξημένων επιπέδων λιπαρών οξέων του αίματος. Αυτά τα λιπαρά οξέα εμποδίζουν τη μεταφορά ψευδαργύρου με τον κανονικό τρόπο επιτρέποντας στον ψευδάργυρο να αλληλεπιδρά με πρωτεΐνες που ενεργοποιούν θρόμβους και πιθανώς να προκαλεί επικίνδυνους θρόμβους αίματος.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους εντοπίζει έναν νέο τρόπο με τον οποίο μπορεί να εμφανιστούν αγγειακά προβλήματα σε ορισμένα άτομα.

Η μελέτη δείχνει ότι με την αλλαγή του τρόπου χειρισμού του ψευδαργύρου, τα αυξημένα επίπεδα λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ανεπιθύμητων και δυνητικά επικίνδυνων θρόμβων αίματος.

Τα ευρήματα αυτά ίσως βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για τη μείωση του κινδύνου των αγγειακών παθήσεων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, καθώς και σε άλλες ασθένειες που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα.

Ο διαβήτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια -καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να γίνει κατανοητό πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα. 

Διαβάστε ακόμη...