Ο πολύς ύπνος «τρέφει» τις χρόνιες ασθένειες

9D7C2D3779AC543829899F733A2F257A.jpg

  Ο πολύς ύπνος βλάπτει εξίσου με τον λίγο ύπνο σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Όσοι κοιμούνται 10 ώρες ή και περισσότερο έχουν τον ίδιο κίνδυνο να εμφανίσουν μια χρόνια πάθηση με όσους κοιμούνται 6 ή λιγότερες ώρες.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε ως τώρα οι λίγες ώρες ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η παχυσαρκία και το έντονο στρες. Ερευνητές από το Αμερικανικό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και όσοι κοιμούνται πάρα πολλές ώρες, 10 ή και περισσότερες.

Για την μελέτη τους οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από περισσότερα από 54.000 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, από 14 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Σημασία έχει – υποστηρίζουν οι ειδικοί – όχι μόνο ένας καθημερινός ύπνος 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ αλλά αυτός ο ύπνος να είναι και ποιοτικός, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο ο κάθε άνθρωπος αποκομίζει τα μέγιστα οφέλη για την υγεία του. Ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από μια χρόνια ασθένεια αντιμετωπίζουν και προβλήματα ύπνου όπως η άπνοια και η αϋπνία που τους οδηγούν σε «κακό» ύπνο που επί τοις ουσίας επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Εάν κάποιος λοιπόν διαγνωστεί με μια ασθένεια ύπνου, είτε πάσχει από μια χρόνια νόσο είτε όχι, καλό θα ήταν να ζητήσει βοήθεια καθώς και στις δύο περιπτώσεις η υγεία του θα επιβαρυνθεί. Η θεραπεία των προβλημάτων ύπνου θα βελτιώσει όχι μόνο τα συμπτώματα της νόσου αλλά και συνολικά την ποιότητα ζωής του.

Έτσι είτε κοιμάστε πάρα πολύ είτε πολύ λίγο καλό θα ήταν να αντιμετωπίσετε πιθανά προβλήματα ύπνου με τρόπο αποτελεσματικό πριν σας δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Sleep.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *