Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών ευνοεί τη διάδοση του AIDS

 
Έκκληση να αλλάξει η πολιτική της καταπολέμησης των ναρκωτικών έκαναν έξι πρώην πρόεδροι, οι τέσσερις από την Λατινική Αμερική, και προσωπικότητες όπως ο Χαβιέρ Σολάνα και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, εκτιμώντας πως η προσέγγιση της καταστολής ευνοεί την διάδοση του AIDS.


«Ο παγκόσμιος πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών επιταχύνει την πανδημία του AIDS ανάμεσα στους χρήστες και στους ερωτικούς συντρόφους τους», καταγγέλλει η «Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική κατά των Ναρκωτικών» σε έκθεσή της που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, ένα μήνα πριν από τη διεθνή διάσκεψη για το AIDS που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως μελέτες σε όλον τον κόσμο δείχνουν ότι η κατασταλτική πολιτική κατά των ναρκωτικών αποτρέπει τους χρήστες να απευθύνονται στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και τους σπρώχνει στο περιθώριο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

Η επιτροπή εκτιμά επίσης πως η φυλάκιση όσων διαπράττουν μη βίαια αδικήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά παίζει «σημαντικό ρόλο» στη μετάδοση του ιού. Η έκθεση κατηγορεί ειδικά τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ταϊλάνδη ότι αγνοούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη του AIDS με καταστροφικές συνέπειες. Ζητά επίσης να διανέμονται στους χρήστες αποστειρωμένες σύριγγες και να υπάρχει άμεση πρόσβαση στις θεραπείες αντικατάστασης.

Στην «Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική κατά των Ναρκωτικών» συμμετέχουν οι πρώην πρόεδροι της Κολομβίας Σέζαρ Γκαβίρια, του Μεξικού Ερνέστο Σεντίγιο, της Βραζιλίας Φερνάντο Καρντόσο, της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος και της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι. Αλλά μέλη της είναι ο βρετανός επιχειρηματίας Ρίσταρντ Μπράνσον, ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα, ο αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Σουλτς και ο περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *