Ο πατέρας του αερόμπικ εξακολουθεί να γυμνάζεται στα 92 του -Τι συμβουλές δίνει

Ρωτήστε έναν νεότερο ενήλικα για την ιστορία της αεροβικής γυμναστικής και μπορεί να προβληματιστεί.

Κάντε την ίδια ερώτηση σε κάποιον άνω των 50 ετών και μπορεί να μαντέψει ότι η τρέλα της αεροβικής γυμναστικής ξεκίνησε με την ηθοποιό Jane Fonda, δημιουργό της δημοφιλούς σειράς «Jane Fonda’s Workout», που έκανε ντεμπούτο το 1982 και έγινε μια από τις κασέτες VHS με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Αλλά η έννοια της αεροβικής -ένα σύστημα φυσικής προετοιμασίας που αυξάνει την υγεία της καρδιάς, ενισχύει την αντοχή και μειώνει το σωματικό λίπος- πρωτοστάτησε στη δεκαετία του 1960 από τον Δρ. Kenneth Cooper, έναν γιατρό και ειδικό στην προληπτική ιατρική. Επίσης, επινόησε τον όρο με την κυκλοφορία του βιβλίου του «Αερόμπικ» το 1968.

Αρχικά, ο Κούπερ καταδικάστηκε επειδή ενθάρρυνε τον κόσμο για άσκηση. «Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, η άσκηση θεωρούνταν επικίνδυνη», είπε ο Κούπερ. «Μου είπαν ότι ο κόσμος θα είναι πλέον γεμάτος νεκρούς ανθρώπους που κάνουν τζόκινγκ. Δέχτηκα πολλές τρομερές κριτικές τα πρώτα χρόνια».

Αυτή η άποψη σύντομα άλλαξε. Ο Κούπερ -92 ετών σήμερα- εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά προσπαθώντας να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνουν σωματικά fit. Είναι επικεφαλής του Cooper Aerobics Centre στο Ντάλας, το οποίο ίδρυσε το 1970. Το κέντρο αποτελείται από έξι εταιρείες υγείας και ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης μιας κλινικής και του The Cooper Institute, ενός μη κερδοσκοπικού κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης.

Ο Cooper είναι επίσης δημιουργός των δοκιμών 12 λεπτών τρεξίματος και FitnessGram PACER, που μετρούν την αερόβια ικανότητα και τη φυσική κατάσταση.

Ο Dr. Kenneth Cooper πρωτοστάτησε στην ιδέα της αεροβικής τη δεκαετία του 1960 / Φωτογραφία: Dr. Kenneth Cooper

Επιπλέον, έχει συγγράψει περισσότερα από δώδεκα βιβλία εκτός από το «Aerobics», ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από μια μελέτη 20.000 ατόμων που έδειξε ότι η αυξημένη φυσική κατάσταση σχετίζεται με μειωμένα περιστατικά άνοιας και έχει λάβει μια σειρά από βραβεία και αναγνώριση για όσα έχει καταφέρει στη ζωής του.

Οι κορυφαίες συμβουλές του όπως τις ανέφερε στο CNN, είναι οι εξής: Νο. 1, το σωματικό σας βάρος να είναι μεταξύ 18 και 25 στην κλίμακα ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος). Νο. 2, κάντε 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Νο. 3, κάντε υγιεινές επιλογές τροφίμων. Νο. 4, όχι καπνός σε οποιαδήποτε μορφή. Νο. 5, ελέγξτε το αλκοόλ σας. Νο. 6, ελέγξτε το άγχος στη ζωή σας. Νο. 7, κάντε τακτικές φυσικές εξετάσεις. και Νο. 8, πάρτε τα κατάλληλα συμπληρώματα για εσάς.

Μιλώντας πρόσφατα στο αμερικανικό δίκτυο, μοιράστηκε επίσης τις σκέψεις του σχετικά με την παγκόσμια φυσική κατάσταση και υγεία στον 21ο αιώνα.

CNN: Παρά όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σήμερα σχετικά με τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, πολλοί άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή. Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό;

Cooper: Αυτό που διδάσκω και κηρύττω όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η υγεία σας είναι δική σας ευθύνη. Δεν είναι της κυβέρνησης, δεν είναι της ασφαλιστικής εταιρείας, δεν είναι του γιατρού σας. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να αναπαράγει τα οφέλη ενός ενεργού τρόπου ζωής.

Πρέπει να το γνωστοποιήσουμε στον κόσμο γιατί ο ΠΟΥ ανέφερε τον Οκτώβριο του 2022 ότι έχουμε 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που κάνουν εντελώς καθιστική ζωή και αυτό κοστίζει 27 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Πρέπει οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που καθορίζει πόσο καιρό ζεις και πόσο καλά ζεις είναι αυτό που θα κάνεις για τον εαυτό σου από εδώ και στο εξής.

CNN: Γιατί πιστεύετε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αγνοούν αυτό το μήνυμα;

Cooper: Λένε «Δεν έχω το χρόνο, δεν έχω την ενέργεια, δεν έχω το κίνητρο ή τα χρήματα. Δεν έχω μέρος για άσκηση και δεν είναι διασκεδαστικό».

CNN: Πόσο συχνά ασκείστε και ποια είναι μια τυπική προπόνηση;

Cooper: Ασκούμαι συνήθως πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τις προάλλες πέρασα 45 λεπτά σε ένα ξαπλωμένο ποδήλατο και περίπου 10 λεπτά σε κυκλική προπόνηση με βάρη σε τρεις ή τέσσερις μηχανές. Μετά πήγα σπίτι και έβγαλα βόλτα τα δύο σκυλιά μου. Τα περπατάω περίπου 15 λεπτά κατά μέσο όρο – συνήθως περίπου ένα μίλι έως ενάμισι μίλι. Έτσι, ενσωματώνω τουλάχιστον μια ώρα αερόβιας δραστηριότητας, συν την προπόνηση με βάρη, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

CNN: Χρειάζεσαι πραγματικά τόση άσκηση στα 92;

Cooper: Η φυσική κατάσταση είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Πρέπει να το διατηρήσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Δεν μπορείς απλώς να το αποκτήσεις και να το αποθηκεύσεις.

Διαβάστε ακόμη...