Ο ντεκαφεϊνέ μειώνει τα συμπτώματα στέρησης του καφέ

Ζήσης Ψάλλας

Όσοι πίνουν καφέ μπορούν να επωφεληθούν από μια νέα ανακάλυψη που δείχνει ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη μειώνει τα συμπτώματα στέρησης σε άτομα που εξαρτώνται από την καφεΐνη.

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα στέρησης της καφεΐνης, όπως πονοκέφαλος, κόπωση, κακή διάθεση και ευερεθιστότητα, συρρικνώθηκαν όταν οι συμμετέχοντες έπιναν ντεκαφεϊνέ, ανεξάρτητα από το αν ήξεραν ή όχι ότι ήταν ντεκαφεϊνέ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychopharmacology από τον Δρ. Llew Mills και τους συνεργάτες του.

«Ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ έχει τη δύναμη να μειώσει πολύ τα συμπτώματα στέρησης όταν το άτομο αγνοεί ότι είναι ντεκαφεϊνέ. Αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμα και αν γνωρίζει ότι είναι ντεκαφεϊνέ, τα συμπτώματα εξακολουθούν να υποχωρούν», είπε ο Mills.

Για τη μελέτη, 61 άτομα που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα καφέ, έμειναν χωρίς καφεΐνη για 24 ώρες εκδηλώνοντας συμπτώματα στέρησης. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Σε δύο ομάδες δόθηκε ντεκαφεϊνέ, με τη μία ομάδα να ξέρει ότι έπινε ντεκαφεϊνέ ενώ η άλλη πίστευε ότι ήταν κανονικός καφές. Στην τρίτη ομάδα δόθηκε απλώς νερό. Τρία τέταρτα της ώρας αργότερα, ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τα συμπτώματα στέρησής τους.

«Η ομάδα στην οποία είπαμε ψέματα ανέφερε μεγάλη πτώση στα συμπτώματα στέρησης καφεΐνης, παρόλο που δεν υπήρχε φαρμακολογικός λόγος. Επειδή περίμεναν ότι τα συμπτώματα θα μειώνονται, αισθάνθηκαν ότι αυτό συνέβη», είπε ο Mills. «Με άλλα λόγια, ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου. Το ενδιαφέρον ήταν ότι τα συμπτώματα στέρησης μειώθηκαν ακόμη και όταν οι άνθρωποι ήξεραν ότι έπιναν ντεκαφεϊνέ. Όχι τόσο όσο στην ομάδα που δεν ήξερε την αλήθεια, αλλά σε σημαντικό βαθμό». 

Πριν από το πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο θα περίμεναν να μειωθούν τα συμπτώματα στέρησης από την καφεΐνη. Όπως ήταν αναμενόμενο είπαν ότι περίμεναν να βιώσουν τη μεγαλύτερη μείωση από τον καφέ που περιέχει καφεΐνη. Αλλά κάποιοι περίμεναν ότι το νερό θα  τα μείωνε περισσότερο από το ντεκαφεϊνέ. Όμως τα συμπτώματα στην ομάδα που ήπιε νερό δεν υποχώρησαν καθόλου, ενώ στα άτομα που έλαβαν ντεκαφεϊνέ παρουσίασαν σημαντική μείωση.

 

Διαβάστε ακόμη...