Ο μητρικός διαβήτης προκαλέσει πρόωρη γήρανση του νευρικού ιστού στα μωρά

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland School of Medicine εντόπισαν τον μηχανισμό πίσω από αυτές τις γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες λένε ότι οφείλονται στην πρόωρη γήρανση του νευρικού ιστού στα μωρά, σταματώντας την ανάπτυξή του πριν δημιουργηθούν αρκετά κύτταρα για το σχηματισμό του νευρικού σωλήνα.

Επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, ήταν ο Peixin Yang, Καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών. "Παρόλο που ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που γενικά σχετίζεται με τον ηλικιωμένο πληθυσμό, η σύγχρονη επιδημία διαβήτη στους νέους τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την παχυσαρκία και την αδράνεια. Ταυτόχρονα, πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση επηρεάζονται από το διαβήτη και τώρα γνωρίζουμε ότι η υψηλή γλυκόζη στο αίμα φαίνεται να προκαλεί ή να ενισχύει την πρόωρη εμβρυϊκή γήρανση", είπε ο Yang. 

Στη μελέτη, οι ερευνητές μπόρεσαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία γήρανσης στον ιστό χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο για τον καρκίνο, επιτρέποντας στον νευρικό σωλήνα να σχηματιστεί πλήρως σε μωρά ποντικών που γεννήθηκαν από μητέρες με μεταλλάξεις που μιμούνται το διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι ο ιστός του νευρικού σωλήνα σε κουτάβια ποντικού ηλικίας 8 ημερών από διαβητικές μητέρες είχε σημάδια πρόωρης γήρανσης. Αυτοί οι δείκτες δεν βρέθηκαν σε κουτάβια από υγιείς μητέρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα με δείκτες πρόωρης γήρανσης απέκκριναν ουσίες που προκαλούσαν μια διαταραχή άλλων χημικών σημάτων και προκαλούσαν το θάνατο των γειτονικών κυττάρων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αντιμετώπισαν τα κουτάβια των ποντικών από διαβητικές μητέρες με το αντικαρκινικό φάρμακο ραπαμυκίνη, που είναι γνωστό ότι εμποδίζει την απελευθέρωση τοξικών χημικών σημάτων από πρόωρα γηρασμένα κύτταρα.

"Το επόμενο βήμα μας είναι να δούμε αν οι γενετικές ανωμαλίες της καρδιάς και των νεφρών στα έμβρυα που γεννιούνται από διαβητικές μητέρες προκαλούνται από τον ίδιο μηχανισμό γήρανσης. Αν ναι, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια μοναδική θεραπεία, πιο εξειδικευμένη σε αυτές τις αναπτυξιακές διαδικασίες. για να αποτρέψουμε αυτό το φάσμα γενετικών ανωμαλιών", είπαν οι ερευνητές. "Καθώς οι διαβητικές μητέρες έχουν παιδιά με πέντε φορές το ποσοστό γενετικών ελαττωμάτων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό και η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη αυξάνεται συνεχώς, είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξουμε τρόπους για την προώθηση των υγιών γεννήσεων".

Διαβάστε ακόμη...