Ο μήνας γέννησης επηρεάζει την υγεία

91E8E57BFDBE37F5F68628E5E78727E5.jpg

  Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο μήνα που έχει γεννηθεί κάποιος και στην κατάστασης της υγείας του.

Έτσι όσοι έχουν γεννηθεί το Μάιο, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από οτιδήποτε, ενώ όσοι γεννήθηκαν Οκτώβριο, είναι οι πιο γκαντέμηδες, αφού αυτοί είναι γενικά και οι πιο αρρωστιάρηδες: κολλάνε πιο εύκολα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. κρυολογήματα), καθώς και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ τους τσιμπάνε πιο συχνά διάφορα έντομα (ευτυχώς μη δηλητηριώδη!)

Οι γεννημένοι το Μάρτιο κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορες καρδιακές παθήσεις (όπως κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας), καθώς και από καρκίνο του προστάτη.

Οι γεννημένοι τον Ιανουάριο έχουν μεγαλύτερη τάση για υπέρταση και καρδιομυοπάθεια, οι γεννημένοι το Φεβρουάριο για καρκίνο των πνευμόνων, οι γεννημένοι τον Απρίλιο για στηθάγχη και χρόνια ισχαιμία του μυοκαρδίου και οι γεννημένοι τον Σεπτέμβριο για συχνούς εμετούς.

Αναλυτικά οι μήνες:

Ιανουάριος- Υπέρταση, καρδιομυοπάθεια

Φεβρουάριος- Καρκίνος του πνεύμονα και των βρόγχων

Μάρτιος- Καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχή μιτροειδούς βαλβίδας, αρρυθμία

Απρίλιος- Κυνάγχη

Μάιος- Ο πιο τυχερός μήνας, δίχως αυξημένες πιθανότητες για κάποια ασθένεια

Ιούνιος- Σοβαρή πιθανότητα στηθάγχης

Ιούλιος- Άσθμα

Αύγουστος- Ακόμη ένας τυχερός μήνας

Σεπτέμβριος- Tάση για εμετούς

Οκτώβριος- Ο πιο άτυχος μήνας. Επιρρεπής σε τσιμπήματα εντόμων, σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και αναπνευστικές λοιμώξεις

Νοέμβριος – Λιγότερο πιθανός ώστε να αναπτυχθεί αρρυθμία, διαταραχή μιτροειδούς βαλβίδας, καρκίνος του πνεύμονα

Δεκέμβριος- Μώλωπες

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής Νίκολας Τατονέτι, ανέλυσαν ιατρικά ιστορικά 1,7 εκατ. ασθενών και συσχέτισαν 1.688 ασθένειες με τον μήνα γέννησης κάθε ατόμου.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι για 55 παθήσεις υπάρχει σαφής συσχέτιση του σχετικού κινδύνου εμφάνισης της νόσου με τον μήνα γέννησης του ασθενούς. Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλεται κανείς (ιδίως αν έχει γεννηθεί Οκτώβριο), καθώς ο σχετικός παράγων κινδύνου είναι μικρός, αν συγκριθεί με άλλους πολύ σοβαρότερους παράγοντες, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες για επιμέρους παθήσεις, όπως το άσθμα και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είχαν δείξει επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις νόσους αυτές και στην ημερομηνία γέννησης. Η νέα μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, έδειξε ότι όντως ότι όσοι έχουν γεννηθεί Ιούλιο και Οκτώβριο, κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ενώ για τη ΔΕΠΥ ο κατ’ εξοχήν μήνας κινδύνου είναι ο Νοέμβριος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.